Măsuri de o duritate fără precedent împotriva UCB

Măsură excepțională și fără precedent luată de ministrul Educației cu privire la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Ministerul a instituit asupra UCB măsura excepțională a monitorizării speciale, care presupune că toate deciziile luate de universitate trebuie avizate de minister. Universitatea trebuie să îndeplinească o serie de măsuri până la 30 septembrie anul viitor, în caz contrar putând pierde dreptul de a organiza examene de admitere și de absolvire. Decizia ministerului vine chiar înainte ca UCB să înceapă înscrierile pentru un nou an universitar.

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a ajuns în acest an în atenția ministerului ca urmare a conflictului dintre președintele Senatului, Adrian Gorun, și rectorul Luminița Popescu. Conflictul părea stins prin eliberarea din funcție a rectorului, prin ordinul semnat pe 5 mai 2017 de ministrul Petru Năstase, la propunerea senatului UCB. Același ministru a semnat pe 30 mai ordinul privind monitorizarea specială a UCB.

Ponoasele le trag studenții

Monitorizarea specială intrată în vigoare marți, 30 mai 2017, este valabilă până pe 30 septembrie 2018. Potrivit ordinului de ministru, monitorizarea specială se referă la întreaga activitate, inclusiv la activitatea didactică, la eliberarea actelor de studii sau la partea financiar-administrativă. UCB trebuie să pună în aplicare măsurile dispuse de minister în urma controalelor făcute în lunile martie și aprilie, dar și să modifice Carta Universitară în conformitate cu prevederile legale.

Dacă măsurile dispuse de minister nu vor fi respectate, UCB riscă sancțiuni extrem de grave. Prima este aceea că nu va mai putea organiza admitere pentru anul I de studiu, a doua că nu va mai putea organiza examene de finalizare a studiilor universitare. Asta înseamnă că actualii studenți vor trebui să susțină licența la alte instituții de învățământ superior, care îndeplinesc condițiile cerute de lege.

La finalul perioadei de monitorizare, ministerul va decide soarta Universității „Constantin Brâncuși”. Măsura de monitorizare specială vine chiar înainte de a începe o nouă sesiune de admitere la universitatea târgujiană.

Vizualizări: 2,785

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: