Ia gorjenească în Cipru. „Ne-au primit mai bine ca acasă!”

O delegaţie formată din cinci gorjeni a participat weekend-ul trecut la un Festival al Iei şi Portului Popular care a avut loc în Cipru. Vizita a fost făcută la invitaţia Alianţei Românilor din Cipru, iar gorjenii au trebuit să le vorbească românilor din această ţară insulară despre portul nostru popular, despre scoarţa gorjenească, dar şi despre muzica tradiţională din judeţul Gorj.

Doi reprezentanţi ai Şcolii Populare de Artă, doi meşteşugari şi un reprezentat al Muzeului de Istorie au fost prezenţi în Cipru unde le-au vorbit românilor despre ia şi portul popular gorjenesc. Invitaţia a venit din partea Cristinei Todea, preşedinta Alianţei Românilor din Cipru, care a organizat pentru al treilea an consecutiv Festivalul Iei şi Portului Popular în Cipru. „Tematica de anul acesta a fost scoarţa gorjenească. Ne-au primit mai bine decât acasă, cu o bucurie nespusă, o comunitate caldă, bine instruită, bine educată, oameni de succes care au venit cu această sete de a se identifica cu portul nostru popular”, a declarat Albinel Firescu, reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie.

Delegaţia gorjenească a fost compusă din Ştefan Popescu şi Valerică Zorzon de la Şcoala Populară de Artă, meşteşugarii Gheorghe Ciuncanu şi Oana Pârvan din Ponoare, iar din partea Muzeului Judeţean de Istorie, Albinel Firescu.

Naistul Ştefan Popescu şi Valerică Zorzon i-au încântat pe românii din diasporă cu hore şi sârbe gorjeneşti, însă nu au lipsit nici recitalurile impresionante la diverse instrumente tradiţionale. „Am fost pentru prima dată în Cipru, am rămas impresionat de căldura cu care am fost primiţi. Eu am susţinut un recital, eu împreună cu colegul meu Valerică Zorzon, am cântat o oră şi am vorbit despre fiecare instrument, am cântat la nai, la acordeon, după acest recital am făcut hore şi sârbe. Toate femeile prezente au fost îmbrăcate în costum popular”, a declarat Ştefan Popescu, naist. 

Galerie foto


Vizualizări: 381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: