Materiale de proastă calitate la Serviciul de Medicină Legală

Au materiale sanitare necesare, dar de proastă calitate. Cu asta se pot lăuda angajaţii Serviciului de Medicină Legală care sunt nevoiţi să folosească acelaşi instrumentar pe care l-au primit acum 10 ani pentru efectuarea necropsiilor, iar formolul îl solicită de cele mai multe ori de la familia defunctului. S-a ajuns aici datorită faptului că reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă achiziţionează în urma licitaţiilor cele mai ieftine materiale sanitare şi de proastă calitate, fără să le pese că nu sunt bune.
Angajaţii Serviciului de Medicină Legală trebuie să se mulţumească cu materialele sanitare pe care le primesc de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Chiar dacă se fac frecvent referate cu necesarul de materiale sanitare, Spitalul Judeţean de Urgenţă organizează licitaţii în urma cărora aleg cele mai ieftine produse, fără să se gândească prea mult şi la calitate. Este foarte important pentru conducere spitalului doar că materialele există, chiar dacă nu sunt folosite. „Noi nu cumpărăm nimic fără să facem licitaţie, iar în urma licitaţiilor luăm produsele cele mai ieftine. În prezent Serviciul de Medicină Legală, are tot ce-i trebuie, formol şi instrumentarul necesar pentru efectuarea necropsiilor”, a declarat Constantin Pălivan, directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Claudia Beldeanu, şefa Serviciului de Medicină Legală susţine că niciodată nu a primit materialele sanitare solicitate, chiar dacă a făcut referate şi a argumentat de ce e nevoie de un produs anume, numai că nu s-a rezolvat absolut nimic. De cele mai multe ori, medicii legişti trimit familia decedatului să cumpere formol din farmacii, pentru că este un produs de calitate. „Noi am făcut referate la Spitalului Judeţean de Urgenţă în privinţa materialelor sanitare care ne trebuiesc, dar ei achiziţionează ce vor şi sunt de proastă calitate. Le-am cerut formol la bidoane de 5 sau de 10 litri, numai că ei ne aduc în cantităţi mult mai mari şi de concentraţie slabă, pe care nu-l putem folosi tot timpul”, spune şefa SML Gorj.
Până când conducerea spitalului va realiza că de cele mai multe ori contează calitatea şi nu cantitatea, angajaţii Serviciului de Medicină Legală trebuie să se descurce cu ce au, iar "clienţii", adică rudele decedaţilor, să suporte cheltuielile pentru astfel de produse.

 SML funcţionează cu un singur necropsier! 

În prezent Serviciul de Medicină Legală funcţionează cu un singur necropsier. S-a ajuns în acestă situaţie după ce un medic s-a pensionat, iar altul este în concediu medical, având probleme grave de sănătate. Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă Serviciul de Medicină Legală, însă Claudia Beldeanu, şefa de la SML, se fereşte să facă publice aceste lucruri pentru că se teme că va pierde funcţia şi postul după ce a muncit din greu pentru a-l obţine. Până acum ceva timp Serviciul de Medicină Legală a funcţionat cu trei necropsieri, însă unul a ieşi la pensie iar altul este în concediu medical pentru că suferă de o boală gravă. Cel puţin până la sfârşitul anului un singur medic va trebui să facă toate necropsiile. Claudia Beldeanu şefa Serviciului de Medicină Legală, susţine că acest lucru nu este posibil şi că cei de la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ar trebui să facă demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a debloca posturi. 
„Un necropsier s-a pensionat luna trecută, iar celălalt este în concediu medical, ceea ce înseamnă că lucrăm doar cu un singur necropsier. Nu este normal, pentru că omul asta nu poate lucra non-stop, şi zi şi noapte şi în week-end. Conducerea Spitalului cunoaşte bine situaţia, dar nu face nici o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a debloca posturile şi să angajeze necropsieri”, afirmă Beldeanu. 
Constantin Pălivan, directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi purtător de cuvânt al instituţiei, nu are nici o soluţie pentru moment, datorită faptului că posturile sunt blocate până la sfârşitul anului. Totodată Pălivan le atrage atenţia celor de la SML că dacă vor să-şi păstreze locurile de muncă nu au decât să muncească şi în aceste condiţii. „Au un singur necropsier şi trebuie să se descurce pentru că altă soluţie nu există. Posturile sunt blocate până în decembrie şi nu putem face nimic. Asta este situaţia şi se anuţă vremuri şi mai grele, cine vrea să-şi păstreze locul de muncă trebuie să muncească, atât cât poate”.
Claudia Beldeanu, şefa Serviciului de Medicină Legală se fereşte să facă publice alte probleme, pentru că a luptat pentru postul pe care-l ocupă şi nu vrea să-l piardă aşa uşor. „Eu am muncit din greu pentru postul asta şi nu vreau să-l pierd, ştiţi cum este situaţia peste tot”, spune aceasta.
 


Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: