Medic, atac la Corpul de control: „Cine sunteți voi, Dumnezei?“ A fost demis!

Medicul Vasile Stănculete rupe tăcerea după ce a fost demis din funcția de coordonator al Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu pe motiv că s-ar fi răstit la șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Stănculete a explicat motivul pentru care s-a contrat cu acesta.

Reporter: Care este motivul pentru care ați fost demis de la conducerea Policlinicii?

Vasile Stănculete: Am îndrăznit să mă pun cu Corpul de Control al ministrei și cu ministra. Un om nu poate să aibă păreri profesionale. Am ajuns mai rău decât pe timpul lui Ceaușescu. Prima dată a venit control încrucișat de la DSP Prahova. Au trecut prin Policlinică și am ieșit cu ”foarte bine”. Curățenie, tot, tot. După aceea, a venit Corpul de Control. Bineînțeles că nu m-am dus după ei, doar nu sunt sluga lor, să mă țin după ei. Nici nu m-au chemat.

Și m-am trezit a doua zi, după ce au trecut pe acolo, că sunt chemat la sala de ședință și mi s-a adus la cunoștință că am primit o amendă. Am întrebat ce amendă. Am întrebat pentru ce, ce am făcut. La care una din femei, erau 3, a zis că am dreptul să contest. I-am spus că e ca la circulație, și eu vorbesc mai tare, știți cum vorbesc eu, să-mi spună pentru ce. La acel moment, a sărit un bărbat de acolo. Și zice: Ce vorbești mă așa? M-a luat la per-tu. Și eu i-am zis: Dar, tu cine ești, mă? A zis că e șeful Corpului de Control. Și dacă, cine sunteți voi, Dumnezei, i-am zis eu. M-a rugat să ies afară, iar eu i-am spus să-mi comunice pentru ce m-au amendat.

Rep.: După această discuție aprinsă ce a urmat?

V.S.: După discuția asta am plecat. A venit managerul acolo, m-a rugat să încetez și am plecat. Și m-am trezit cu ei într-o oră, au întors Corpul de Control, că nu terminaseră cei de la corpul încrucișat, și au venit peste mine în Ambulatoriu, că eram de serviciu.

Au făcut control în Policlinică, mi-au zis că sunt niște medicamente în cabinetul de Ginecologie care trebuiau distruse. Le-am spus că nu e treaba mea, că nu e în atribuțiunile mele. Le-am spus că știu foarte bine fișa postului. Eu nu am atribuțiuni, că ziceau de niște protocoale, nici nu auzisem de ele. În atribuțiunile mele scrie clar. Mă ocup să vină medicii la program, să cresc veniturile Policlinicii, nu am îndrumare pe acolo, nu mă ocup de medicamente. I-am explicat, eu nu sunt șeful cabinetului. Eu rotesc cu încă 10 doctori. Nu sunt eu șeful cabinetului. Și a zis că, dacă îi aduc documente prin care am anunțat conducerea spitalului, și i le-am prezentat chiar și ministrei, mă exonerează de orice chestie. Era vorba de documente precum că am anunțat conducerea spitalului, pentru că prima amendă a fost că nu am anunțat conducerea spitalului de neregulile care s-au constatat în Policlinică, probabil cu doctorița Vlad. Iar eu am făcut un referat cu chestia aceasta și am spus că nu se schimbă spațiile în Policlinică, cinci ani n-ai voie. Și am documentele. Cabinetul de bronhoscopie a fost înființat de Tătaru. Și dacă eu am anunțat conducerea spitalului că nu s-a respectat legea. Bineînțeles, de fiecare dată am anunțat. Era și directorul medical. L-am întrebat și a recunoscut. Pe timpul lui Tătaru am atras atenția și am spus și atunci, să nu schimbe destinația cabinetelor. Acolo este un cabinet de endoscopie.

În rest, ce a făcut Vlad nu e treaba mea. Că treaba cu Vlad nu s-a întâmplat la mine în Policlinică, ci la Terapie Intensivă. Deci era problema spitalului, nu a lui Stănculete.

Rep.: Ați semnat procesele verbale?

V.S.: Nu am vrut să semnez. Și dacă au zis că ne întâlnim în instanță, ne întâlnim în instanță. Și a doua sau a treia zi m-am trezit prin poștă cu o amendă de 250 lei, pentru că n-am anunțat conducerea, deși am depus documentele și am arătat și ministrei că mi-am făcut datoria. Și a doua zi mi-a mai venit încă o amendă, pe medicamentele acelea din Policlinică. Au fost găsite într-un dulap, închise. Nu era treaba mea să controlez, era treaba asistentei care a fost pe programul respectiv. Erau închise, nu erau folosite. Plus de asta, unul dintre medicamente este alcool etilic. Alcoolul nu se deteriorează. Nu-i treaba mea să mă ocup de distrugerea medicamentelor. Mai era niște gluconat de calciu, expirat din februarie 2019, dar nu se foloseau, erau închise.

Și acum au găsit Acarul Păun, să mă destituie pe mine, să arate la lume că m-am încăierat. Și circulă tot felul de zvonuri că l-am bătut pe acela, că l-am înjurat. Nu e adevărat. Am avut o discuție în contradictoriu. Pe tonul meu, care așa este. Am vorbit și cu ministra. Și mi-a zis că în timpul ședinței m-am uitat la ea urât. Care-i problema? Așa e uitătura, așa este tonul meu. Și a doua amendă a fost de 250 lei, și a dat tot atât și la asistenta de cabinet.

Rep.: Practic, spuneți că nu exista motiv să fiți amendat?

V.S.: Nu e vorba de sumă, dar apărăm un principiu. Au găsit Acarul Păun, dar l-au găsit în mine, care mi-am făcut datoria cu vârf și îndesat. Adică s-au văzut rezultatele. Policlinica a fost curată întotdeauna, la toate controalele a ieșit curat. Eu nici nu eram retribuit. Voluntariat!

Rep.: Ați fost destituit, ce veți face?

V.S.: Nimic, ce să fac?! Ce, eu i-am rugat să mă pună în funcția asta? Ei s-au rugat de mine. Am fost rugat insistent să preiau Policlinica, să-i cresc veniturile. Și asta am și făcut. Amenzile le-am contestat în instanță. Au fost date de DSP de la Târgu Jiu, nu de Corpul de Control. Am contractat un avocat.

Rep.: În ce context v-a spus ministrul că v-ați uitat urât?

V.S.: Am fost la o ședință și am pus acolo mai multe probleme. Le-am spus că nu sunt de acord cu ce spun ei, cu UPU, că au băgat bani acolo. Trebuia să facă un corp nou la Spitalul 700. Am avut o discuție cum văd eu, ca medic, problemele spitalului.

Nu trebuia să fiu de acord cu ea (n.red. ministrul Sănătății), că ei se lăudau că au băgat bani. Ce bani? Le-am spus să bage bani în UPU, acolo unde e aglomerație. Nu poate să fie UPU niciodată acolo, e aglomerație, e îngrămădit. UPU trebuia făcut la spitalul 700.

Pentru mine era o corvoadă în plus. Nu mai vreau nicio funcție, nu mă interesează. Dar, nu mă calci în picioare când vrei tu, indiferent cine ar fi, ministrul Sănătății. Numai Dumnezeu mă poate călca în picioare. Problemele nu sunt cu Policlinica, cu mine, sunt altele grave în spital. Și încearcă să deturneze atenția opiniei publice, profitând de faptul că opinia publică este pusă cumva împotriva cadrelor medicale.

Vizualizări: 8,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: