Nelu Roșca: Nu putem să diminuăm veniturile salariaților pentru că fac ei un management prost

Sindicalistul Nelu Roșca face declarații acide la adresa conducerii CE Oltenia! Liderul de la cariera Roșiuța s-a arătat nemulțumit de modul în care administrația companiei tratează salariații. Sindicalistul nu vrea să audă de eventuale concedieri și îi avertizează pe colegii din Federația Națională Mine Energie (FNME). Spune că va părăsi federația dacă aceștia vor fi de acord cu concedierile colective. ”Dacă un reprezentant al federației va antama și va accepta discuții pe această temă, îmi rezerv dreptul de a pleca din această federație, considerând că nu analizează și nu reprezintă cum trebuie lucrurile față de societate și față de salariați”, a declarat Nelu Roșca într-un interviu la Radio Infinit.

Reporter: Care este opinia dvs. în ceea ce privește concedierile colective de la CE Oltenia programate pentru 2019?

Nelu Roșca: Consider că FNME, ca semnatară a Contractului Colectiv de Muncă, nu trebuie să accepte discuții cu privire la concedieri colective, atâta timp cât de aproximativ 2 ani am făcut nenumărate întâlniri cu partea de administrație, de unde a reieșit foarte clar lipsa personalului în procesul de producție. Ori, în condițiile acestea, în care administrația n-a mișcat un deget, de a face o redistribuire de personal sau angajări pentru a completa aceste locuri, să putem funcționa în condiții de siguranță cu utilajele, cât și cu salariații, să nu mai fie atât de mult expuși la accidente, nu pot să fiu de acord cu un proces de concediere având în vedere lipsa acută de personal. În condițiile acestea, dacă un reprezentant al Federației va antama și va accepta discuții pe această temă, îmi rezerv dreptul de a pleca din această federație, considerând că nu analizează și nu reprezintă cum trebuie lucrurile față de societate și față de salariați.

Rep.: Ce vor primi salariații concediați colectiv la plecarea din companie?

N.R.: Directoratul și partea de administrație vrea să implementeze ca acești salariați să plece fără protecție socială cu privire la cum erau reglementate, conform ordonaței 36. Vor să plece cu 4 salarii medii brute și cu un an de șomaj. În Contractul Colectiv de Muncă există un articol care a fost negociat de partea de administrație, că la momentul în care administrația face concedieri de maniera respectivă, salariații să plece cu 16 salarii medii brute.

Rep.: Ce v-au spus? Că nu au bani să dea cele 16 salarii la fiecare?

N.R.: Pe mine nu mă interesează dacă au sau nu au bani. Ei au avut un proiect managerial și trebuie să asigure indicatorii acestei companii. Și ține efectiv de modul cum conduc și cum gândesc să conducă această companie. Eu știu că salariații și-au făcut datoria, fiecare conform fișei postului pe locurile de muncă. Ori nu putem să diminuăm din veniturile salariaților pentru că ei fac un management prost, de proastă calitate pentru această companie.

Rep.: Ce alte nemulțumiri aveți?

N.R.: Am o nemulțumire cu privire la cum înțeleg cei din conducerea administrativă a acestei companii să intervină în starea de sănătate a salariaților pentru a fi recuperată. Și modul cum înțeleg ei să asigure servicii medicale față de salariații companiei. Într-o parte a companiei au angajat doctori și asistenți, iar într-o parte prestează servicii printr-o societatea la care CE Oltenia este acționar. Le-am propus să facă o direcție mixtă, de pompieri cu asistenți și doctori, care să fie un fel de SMURD al companiei pentru a putea avea un plan de intervenție pe locurile de muncă, atunci când există accidente tehnice, accidente umane, sau, pur și simplu i se face rău unui salariat. Să poată interveni și asigura servicii de calitate și să fie transportat în condiții de normalitate, nu luat omul accidentat sau făcândui-se rău, căzând jos, să fie transportat cu camionul. Le place să păstreze lucrurile așa cum sunt. Nu-și asumă răspunderea de a organiza eficient această activitate începând de sus în jos.

Vizualizări: 3,770

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: