Manu Tomescu: Susțin ambele proiecte, sunt benefice pentru mineri și energeticieni

Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia Rovinari, a spus că susține ambele proiecte aflate în parlament pentru reducerea vârstei de pensionare, de care ar putea beneficia mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia. Tomescu spune că proiectele inițiate de PSD și PNL chiar se completează unul pe altul și a explicat de ce.

Reporter: Domnule Tomescu, anul trecut când Legea Pensiilor a fost în dezbatere publică, ați atras atenția că minerii și energeticienii din CEO sunt lăsați pe dinafară. Anul acesta, PSD și PNL au depus proiecte separate pentru modificarea Legii Pensiilor, care ar reduce vârsta de pensionare în domeniul minier și energetic. O fac doar pentru că e an electoral? Cum comentați? 
Manu Tomescu: Eu cred că orice inițiativă legislativă care recunoaște și recompensează munca grea a minerilor și energeticienilor este bine venită. Sper să se și concretizeze aceste inițiative și să nu rămână doar la stadiul de promisiuni electorale. 
Reporter: Liderii de sindicat au opinii diferite despre cele două proiecte. De exemplu, domnul Bunoaica susține proiectul PNL și îl critică pe al celor de la PSD. În schimb mai mulți sindicaliști de la FNME și Univers laudă și susțin proiectul celor de la PSD. Dumneavoastră de care parte sunteți și ce părere aveți? 
M.T : Eu cred că noi, ca sindicaliști, ar trebui să susținem ambele proiecte, pentru că amândouă ar ajuta minerii și energeticienii din CEO.
De exemplu proiectul celor de la PSD aduce modificări pentru cei încadrați în condiții deosebite de muncă, pentru care stagiul de cotizare ar fi redus cu 5 ani, de la 35 la 30, iar vârsta de pensionare cu 10 ani, de la 65 la 55. Și ar mai fi o modificare interesantă, prin care s-ar putea încadra și alte locuri de muncă la condiții deosebite, dacă sunt similare cu cele care sunt deja pe aviz. După părerea mea, modificări foarte bune pentru noi.
În ceea ce privește proiectul PNL, propus și susținut de domnul Vilceanu, și acesta e foarte bun pentru că el propune modificări în ceea ce privește încadrarea mai multor categorii de salariați din CEO pe anexele Legii Pensiilor, la condiții speciale de muncă. După părerea mea, cele două proiecte chiar se completează unul pe celălalt și amândouă ar fi bine venite pentru noi, dacă s-ar și concretiza. 
Eu personal felicit inițiativele celor de la PSD și PNL și îmi doresc ca liderii din toate cele 4 federații sindicale să susțină energic aceste două proiecte.
Nu sunt de acord cu liderii de sindicat care sunt implicați și în partide și jocuri politice și îmi susțin în continuare principiul că liderii de sindicat nu trebuie să fie implicați în lupta politică, atâta timp cât sunt lideri aleși de membrii de sindicat. 
Reporter: Sunteți încrezător în ceea ce privește cele două proiecte?
M.T: Sunt obligat să fiu optimist. De când sunt lider de sindicat, tot timpul am militat pentru recunoașterea grupelor de muncă și reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor din CEO, iar acum ar fi culmea ipocriziei să susțin numai un proiect, în defavoarea celuilalt. Sau, mai josnic, să critic unul dintre proiectele de modificare a Legii Pensiilor, venite în ajutorul salariaților din CEO.
Chiar dacă i-am criticat mai tot timpul pe politicieni, mai ales pe cei care au fost la guvernare, eu am încercat tot timpul să am o atitudine critică, echilibrată, bazată pe rațiune și argumente. Iar dacă fac ceva bun pentru noi, au toată susținerea mea, indiferent de culoarea politică. 
Însă pe lângă susținerea celor două proiecte de modificări la Legea Pensiilor, anul acesta liderii politici ai județului trebuie să facă tot ceea ce le stă în putință pentru salvarea C.E. Oltenia și a locurilor de muncă din această companie. Pentru că nu e normal să ajungem să cerșim împrumuturi pe la bănci, doar pentru a plăti niște biruri puse nedrept pe spatele nostru!

A consemnat Mirela MOTREANU

Vizualizări: 3,203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: