Robert Filip: Noul depozit de la Roșia, gata în august

Autoritățile locale din Rovinari și conducerea CE Oltenia au căzut la pace după ce mai bine de un an au fost în conflict din cauza punerii în funcțiune a depozitului vechi al carierei Roșia, care nu respectă normele privind poluarea. În cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 28 martie, pe amplasamentul în care se lucrează la un nou depozit, primarul Robert Filip a primit garanții de la directorul general Sorinel Boza că, iarna următoare, cărbunele nu va mai fi depozitat la vechiul depozit. Mai mult decât atât, administrația CE Oltenia s-a arătat dispusă să predea primăriei vechiul depozit pentru ca aici să fie realizat, cu fonduri europene, un muzeu al mineritului.

Reporter: Ați avut joi o întâlnire cu directorul general al CE Oltenia, Sorinel Boza, pe tema depozitului carierei Roșia. Știm că acest subiect a fost unul delicat pentru dvs., chiar ați scos orașul în stradă, nemulțumit fiind că cel vechi funcționează deși nu este autorizat. Ce s-a discutat de această dată?

Robert Filip: De departe a lua în calcul orice fel de discuții care au fost contradictorii și pozițiile mele care au fost de-a lungul timpului asupra problemelor nu au nicio legătură cu discuțiile de astăzi. Și, înțelegem toate părțile că cei care au suferit de-a lungul timpului în ecuația aceasta au fost oamenii. O să facem clar un pas și să înțelegem că trebuie să închidem acest depozit și domnul Boza a înțeles, și toată lumea a înțeles, că s-a greșit, că ei au greșit, și-au asumat și ei aceste greșeli. Ne asumăm și noi ce părți de vină am avut în a discuta aceste lucruri, dar trebuie să depășim acest moment și să închidem acest depozit.

Rep.: Conducerea CE Oltenia v-a comunicat când va fi finalizat noul depozit?

R.F.: Astăzi am fost în teren, am stabilit foarte bine pașii. Ei sunt gata cu lucrările în luna august. Se vor putea încadra în termen, să poată să își depoziteze cărbune acolo, și oamenii noștri nu vor mai suferi. În urma discuției, trecând în pasul al doilea, am stabilit ca în zilele următoare să corespondăm cu ei, să le trimitem hârtiile. Ei să-și facă materialul și temele, să ne predea acele amplasamente unde a fost vechiul depozit, să mutăm gardul de protecție și să încercăm să ne lase anumite utilaje printr-un contract de colaborare, de participațiune, ca în proiectul pe care îl depunem noi acum pentru reabilitarea și redarea în circuit a acelei zone, ca să ne spălăm păcatele față de oameni, să creăm un parc pe fonduri europene, parc care va avea ca tematică un muzeu minier, cu acele utilaje, pe acele amplasamente, să putem să scăpăm de acele mizerii care sunt acolo. Atunci, vom colabora să avem și un muzeu minier, să putem să dăm ca un fel de circuit turistic treaba asta și vom curăța complet acea zonă.

Rep.: Se poate spune că ați îngropat securea războiului?

R.F.: Le-am explicat că abordarea pe care au avut-o ei față de primărie și faptul că în trecut s-a greșit cu acele hârtii și că ei nu au grăbit la timp acele proceduri ca să mute depozitul ne-a mai afectat încă un an. Și au înțeles și ei supărarea noastră și le-am spus de la început că nu trebuiau să se comporte așa. Că a fost greșită acea atitudine. Acum, ce să fac? Să stau să mă cert cu domnul Boza sau cu cei de la CEO în fiecare zi, ca să ne consumăm timpul și oamenii să aibă de suferit? Ca să spună cineva: Filip are ceva. Nu, Filip n-are nimic. Filip vrea să nu fie depozitul acolo și să meargă treaba, atât, nu vrea nimic altceva. În momentul în care unul din noi se abate de la aceste lucruri pe care ni le-am asumat că le facem, vom avea o problemă, cum am avut și până acum. Și sperăm să nu mai avem aceste probleme.

Rep.: Ce ați mai discutat cu directorul general al CE Oltenia?

R.F.: Problema este că acolo, în spatele fabricii, mai au o suprafață de teren de 10 hectare, pe care o țin degeaba. Ne-au spus că și acea zonă ne-o pot preda nouă, fiind aproape de fabrică, pentru eventuali investitori. Pentru că în momentul de față suntem într-un maraton, să mai discutăm cu doi investitori mari. Și atunci, avem nevoie de aceste lucruri, avem nevoie de aceste suprafețe. Au înțeles la fața locului că locurile acelea stau degeaba și că sunt pline de câini, de mizerii.

Rep.: În ceea ce privește proiectul privind muzeul mineritului, în ce stadiu sunteți?

R.F.: Am discutat la Craiova, suntem eligibili. Am pierdut primul start la axă, anul trecut. Acum, să sperăm că, în momentul în care se deschide, depunem primii și avem toate documentele făcute.

Vizualizări: 1,382

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: