Medic din Gorj: Refuz să cred că există doctori cărora nu le pasă de viața pacienților

Între sistemul medical din țara noastră și cel din străinătate există diferențe majore. Știu asta toți cei care au ajuns într-un spital din afara României, fie din postura de pacient, fie din cea de cadru medical. Chiar și cu aceste diferențe, care nu pot fi ignorate, sistemul medical românesc nu trebuie pus la zid, susțin cei care lucrează în domeniu. Un medic din Gorj le ia apărarea colegilor de breaslă și susține că nu există doctori cărora să nu le pese de viața pacienților.

Medicul ortoped Alexandru Nițu, care a fost pentru o perioadă și purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a afirmat, într-un interviu, că toți cei care lucrează în afara sistemului medical nu înțeleg cât de dificilă este această meserie.

 „Eu, sincer sunt de-a dreptul oripilat când citesc în presa din România faptul că medicii sunt niște criminali, sau că medicii l-au lăsat să moară. Refuz să cred că există doctori cărora nu le pasă de viața pacienților lor. Cei care lucrează în afara sistemului nu înțeleg ce tragedie este pentru noi să îți moară un pacient. Este crunt, dar cu toate astea se mai întâmplă și chiar este crunt, nu exagerez cu nimic. Nu știi cum să faci față unui asemenea eveniment. Te călești, în timp, și înveți te obișnuiești că tu poți să faci doar cât de mult poți, în rest este doar mâna lui Dumnezeu”, a afirmat doctorul Alexandru Nițu, la 1 Plus Tv.

Acesta a subliniat și care sunt principalele aspecte care fac diferența între un spital din țara noastră, cum ar fi Spitalul Județean din Târgu Jiu, și unul din străinătate.

„Între sistemul de sănătate din străinătate și cel din România sunt diferențe enorme. În primul rând, finanțarea. Un sistem de sănătate normal nu poate să funcționeze fără o finanțare adecvată. Sistemul de sănătate nu poate să fie pe plus niciodată, consumul este extraordinar, cotizația poate să fie mare, dar consumul este extraordinar pentru că în medicină sunt cele mai mari inovații și inovațiile costă, costă pregătirea oamenilor, deci finanțarea este unul dintre aspectele care determină diferențele. În al doilea rând, este o diferență în ceea ce privește personalul care lucrează în spital. În afară sunt extraordinar de mulți angajați și atunci volumul de muncă se împarte și empatia de care discutam, nu este epuizată. La noi sunt puțini angajați. Chiar dacă te uiți la Spitalul Județean și vezi că are peste o mie de angajați, volumul de muncă este foarte mare. În al treilea rând, pacienții diferă mult, ca și mentalitate, într-un mod soft, spus”, a mai Alexandru Nițu.

Alexandru Nițu face parte dintr-o familie de medici, din județul Gorj, iar pentru o perioadă și-a practicat meseria în străinătate. A afirmat că în ciuda diferențelor majore între ce îți oferă un spital de la noi, față de unul din afară,  ar mai părăsi sistemul românesc doar pentru a se specializa, după care s-ar întoarce la Târgu Jiu.  

Vizualizări: 5,373

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: