Medic gorjean, la specializare în Franţa. Învaţă o procedură care va salva multe vieţi

Medicul neurolog Cristina Căliman a plecat la specializare la un spital din Franţa. Timp de şase luni, aceasta va lucra în cadrul Centre Hospitalier de Montluçon, drept care, începând de la 1 martie, şi-a suspendat activitatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Medicul Căliman va învăţa o procedură ce îi va ajuta pe pacienţii cu accidente vasculare.

Neurologul Cristina Căliman a ales să se perfecţioneze la spitalul pentru care a lucrat între anii 2007-2010. Pe perioada şederii în Franţa, Căliman va fi remunerată de spitalul din străinătate, pentru că va învăţa muncind. Medicul spune că vrea să dobândească nişte cunoştinţe în domeniul în care profesează astfel încât să vină în sprijinul pacienţilor spitalului din Târgu Jiu. „Ei fac ceea ce vrem să facem şi noi, la Târgu Jiu, tromboliză. Au unitate neurovasculară sau de stroke. Practic este ca un fel de formare profesională, dar lucrez ca medic neurolog. Câştigul pentru mine este că pot să mă formez într-o intervenţie neurologică care în Târgu Jiu nu există, iar la nivelul ţării sunt foarte puţine unităţi unde se face tromboliză, dar acesta este viitorul. Îmi trebuie nişte facilităţi la Târgu Jiu, dar partea materială se face mai uşor decât să formezi oamenii”, a declarat medicul Cristina Căliman.  

Medicul spune că nu putea să se formeze rămânând aici, având doar 10 zile de concediu de formare o dată la doi ani. Astfel, şi-a suspendat contractul de muncă cu Spitalul Judeţean Gorj şi va învăţa la spitalul francez să salveze pacienţi prin realizarea unei intervenţii în caz de accident vascular. „Practic, tromboliza stroke dizolvă cheagul care se formează, cum este tromboliza în infarct pe inimă, numai că este pentru accidente vasculare. Acum se face numai în centre universitare mari. Pacienţii noştri de la Spitalul Judeţean nu sunt dirijaţi undeva. Este o fereastră de timp în care trebuie făcută, în câteva ore, maximum 4 ore şi jumătate. Şi nu reuşesc să fie dirijaţi în centrele unde se face tromboliză. Nici măcar în Craiova nu se face încă. Pacientul vine paralizat şi dacă îl trombolizezi în perioada de timp care trebuie şi aplici corect procedura pleacă pe picioare, sub ochii tăi se ridică şi pleacă în 20-30 de minute”, a explicat medicul.  

Medicul intenţionează de mult timp să se perfecţioneze în astfel de intervenţii însă abia acum a găsit înţelegere la conducerea Spitalului Judeţean pentru a lipsi o vreme din unitate. „La fosta conducere nu am găsit înţelegere, tocmai de aceea mulţumesc managerului Gigel Capotă care, din punctul meu de vedere, este un om cu viziune şi deschis la nou. A înţeles că este în sprijinul medicilor, al pacienţilor şi al spitalului”, a mai spus Cristina Căliman.    

Vizualizări: 12,916

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: