Medicii de familie, supărați pe CNAS. Nu le-au fost plătite integral serviciile pe luna octombrie

Medicii de familie sunt foc și pară pe reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acești acuză faptul că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară, din luna octombrie, nu este respectat. Printre organizaţiile patronale ale medicilor de familie care reclamă acest aspect se află și cea din Gorj.

Din cauza bugetului insuficient și în lipsa rectificării bugetare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a rămas fără bani încă de la începutul toamnei și a acumulat, în ultimele luni, datorii către furnizorii de servicii medicale – spitale, cabinete medicale, farmacii și laboratoare de analize. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, declara, în urmă cu o săptămână, că CNAS a solicitat 4,2 miliarde de lei şi a primit doar 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului, bani ce vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală.

Organizaţiile patronale ale medicilor de familie atrag atenţia, într-un comunicat de presă, caselor judeţene de asigurări de sănătate şi CNAS că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu este respectat.

„Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune – interese. Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligaţie a tuturor părţilor semnatare ale unui contract şi nu doar a furnizorilor de servicii medicale. Plata parţială, în proporţie de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Cu celeritate va trebui să oferiţi explicaţii publice entităţilor juridice pe care le reprezentăm şi ale căror predicţii fiscale le bulversaţi referitoare la nerespectarea repetată a caselor de sănătate a prevederilor contractuale”, arată organizaţiile medicilor de familie, citate de news.ro.

Potrivit acestora, nu este un incident singular, anterior existând o întârziere de plată de aproximativ 14 zile.

„Spunem public că pacienţii care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidenţa răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicaţi asiguraţilor dumneavoastră care pot fi consecinţele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară. Cerem urgent CNAS si CJAS să acorde atenţie acestei probleme şi să găsească soluţii imediate pentru a asigura plata corectă şi la timp a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, pentru a nu crea dificultăţi financiare profesioniştilor din domeniu. Este crucial să se evite orice impact negativ asupra accesului pacienţilor la îngrijiri medicale primare de calitate”, mai arată reprezentanții medicilor de familie.

Ei adaugă că, în termen de două zile, în lipsa măsurilor de remediere a problemelor semnalate, vor temporiza toată activitatea medicală programabilă.

Vizualizări: 534

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: