Medicii pleacă din spitalele de stat de frica poliţiei

Mai mulţi medici şefi de secţie din Spitalul Târgu Jiu au participat ieri la o conferinţă de presă, pentru a explica exodul cadrelor medicale din această unitate. Medicii au spus că lucrează cu stresul de a nu le reuşi intervenţiile din cauza lipsei materialelor sanitare şi a aparaturii medicale, dar şi cu teama că le bate poliţia la uşă. Medicii au fost destul de direcţi în a spune că micile atenţii pe care le primesc de la pacienţi sunt ca urmare a salariilor de mizerie. Unii au fost chiar nostalgici după vremurile trecute, spunând că pe timpul comuniştilor, securistul spitalului îi avertiza o dată sau de două ori pe cei care condiţionau actul medical şi abia apoi se trecea la arestări, pe când acum se fac înscenări, cum că medicul ar pretinde.

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență din  Târgu-Jiu spun că au ajuns să se simtă ca niște infractori. „Toți suntem vizați. Aici suntem toți infractori în fața CNAS și în fața anchetatorilor care ne ridică oricând. Suntem infractori. De când am cerut salarii mai mari, suntem infractori. O temă de campaniei electorale va fi corupția la cadrele medicale. Pe vremuri venea securistul spitalului și avertiza medicul că se plânge lumea că el condiționează actul medical. Te anunța o dată, de două ori, dar acum te ridică, pentru că se înscenează totul”, a precizat medicul Gheorghițoiu.

Săptămâna trecută, în Secția de Oftalmologie au fost întrebați pacienții dacă au dat bani pentru intervențiile chirurgicale. „Săptămâna trecută a intrat o persoană într-o secție și a întrebat din pat în pat pacienții cât au dat la medic. Este secția de Oftalmologie și i-au întrebat cât i-au dat doctoriței Stanciu pentru că i-a operat. Suntem expuși mereu”, a precizat Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor.

Risc de malpraxis, din lipsa aparaturii

Medicii chirurgi din cadrul unității spitalicești se plâng și de faptul că tomograful de la Spitalul Tudor Vladimirescu nu mai funcționează de 2 ani. Din această cauză trebuie să trimită cazurile care vin pe urgență cu ambulanța la Spitalul 700 și își asumă în felul acesta anumite riscuri.

Tomograful a fost adus de la Spitalul Fundeni după ce a fost reuzinat, însă acum s-a defectat. Chiar dacă ar fi reparat nu mai primește autorizație de funcționare. ”Există probleme cu endoscopia. Una din probleme este că UPU este în locația de la Tudor Vladimirescu, iar CT-ul este în Locația 700. Tomograful de la Tudor nu mai funcționează de 2 ani. Pentru investigarea urgențelor trebuie să trimitem pacientul la CT cu ambulanța și se pierde timp și în general noi chirurgii trebuie să ne asumăm responsabilitatea pe această perioadă”, a precizat medicul chirurg Valentin Neagu.

Medicii s-au săturat şi de management privat

Medicii nu sunt de acord cu managementul privat la spitalul județean și nu sunt de acord ca spitalul să mai fie condus de Claudia Manu. Specialiștii s-au săturat să fie jigniți și să lucreze cu materiale sanitare care nu le permit să facă performanță . „Vreau să vă spun că eu de când sunt în spitalul acesta nu m-am simțit jignit așa cum mi s-a întâmplat în ultimul timp. Este inadmisibil. Ne jignește ca și persoane, ne jignește inteligența, ne jignește răbdarea. Vorbim una cu dumneaei, face cu totul și cu totul altceva. Este inadmisibil. Trebuie să se gândească la faptul că noi nu suntem supușii dumneaei, suntem oameni care ar putea contribui la un management bun al dumneaei, dar nouă ne-a ajuns cuțitul la os și ne-am săturat de prezența dumneaei în mijlocul nostru. Acum avem materiale sanitare cât să ne desfășurăm activitatea, dar la cotă de avarie. Nu vrem să fim mai răutăcioși decât ar fi cazul, dar asta nu înseamnă că ar fi o performanță”, a precizat medicul chirurg Soare.

Vizualizări: 280

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: