Medicii vor ieşi la pensie mai târziu

Parlamentul a adoptat creşterea vârstei de pensionare în cazul tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 de ani. Cei care vor vrea să obțină derogare să mai lucreze în spitalele de stat și peste această vârstă vor trebui să aducă o asigurare profesională.

„Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, prevede proiectul ce a fost adoptat marți de deputați. Motivația din spatele majorării vârstei de pensionare este lipsa de personal medical din România.

În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. De asemenea, medicii care au o relație contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate. În noua formă a legii, medicii vor putea profesa în aceste condiții după vârsta de 67 de ani.

Proiectul va trebui aprobat și de șeful statului, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial. (A.A.)

Vizualizări: 2,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: