Mehedinți: Dorm în mașină după inundații. A fost prăpăd!

Situație disperată pentru zeci de localnici din Mehedinți, afectați de inundații în urmă cu mai bine de zece zile. Oamenii din Prunișor și Ghelmegioaia dorm pe unde apucă pentru că, în casele inundate, încă este miros de nămol și locuințele nici nu s-au uscat. „Este boală curată dacă dormim acolo”, a spus un localnic. Mulți, de nevoie, dorm în mașini, pe marginea drumului.

De când le-au fost măturate casele și gospodăriile de ape, oamenii nu au primit niciun ajutor. Un reprezentant al primăriei a trecut să le dea doar apă. Localnicii din Prunișor și Ghelmegioaia sunt disperați. Au scos totul din case, nu mai pot dormi acolo din cauza aerului irespirabil, mașinile le-au fost luate de ape și toate animalele din curte au fost ucise de viitură. Autoturismele sunt și acum, la mai bine de o săptămână distanță de la inundații, pline de nămol. Mâlul a cuprins totul până la motoare.

Leșurile de animale zac în nămoale

O familie întreagă din localitatea Ghelmegioaia doarme într-o dubă de mai bine de zece zile. „Am avut apă în casă și de un metru și ceva. Nu putem să dormim acolo. Am scos totul din casă, aparatură electrocasnică, electronice, mobilă, haine, totul e distrus. Nu mai putem salva mare lucru. Noi dormim într-o dubă. E boală curată dacă dormim în casă pentru că încă e miros greu, e miros de mâl oricât ai spăla și nu s-au uscat pereții. Nu a trecut nimeni pe la noi. Nu ne-a întrebat nimeni de sănătate. Ne-a omorât apa animalele. Am tot strâns la găini și câini de prin nămol și le-am dat foc. A fost prăpăd și nu face nimeni nimic. Șanțurile nu au fost decolmatate și s-a strâns apa, miroase îngrozitor. E un focar de infecție la mine la poartă. Nu cer niciun ajutor pentru mine, dar măcar să vină cu un utilaj și să dea drumul la acea apă plină de mizerie și încă de animale moarte pentru că noi nu avem cum să scăpăm de ea”, a spus un localnic revoltat.

“Am îngropat porcii și 60 de pui”

Altă locuință, aceeași problemă. Grădini distruse, case din care nu au putut salva mare lucru, mobilă scoasă la poartă și bună de aruncat la gunoi pentru că nu mai poate fi folosită. „Ne-a distrus tot. Vie, grădină, casă, tot, tot. Și au venit doar să ne dea două sticle de apă. Păi apă ne trebuie nouă acum? Ne trebuie un modul măcar unde să dormim în siguranță că în case ne îmbolnăvim până se uscă pereții. Eu am îngropat doi porci și 60 de pui”, a fost apelul unui alt localnic.

Bani doar pentru drumurile distruse   

Imediat după inundații, primarul comunei a plecat în concediu. Problemele oamenilor au rămas doar ale lor și au încercat să-și mai salveze din bunuri. Mulți au scos totul din case și s-au mutat la rude în alte localități.

Consiliul Județean Mehedinți a anunțat că a solicitat în jur de 13 milioane de lei Guvernului. Banii vor fi suficienți doar pentru a reface drumurile și podurile afectate de inundații. Oamenii care și-au văzut distrusă agoniseala de-o viață în doar câteva minute nu primesc nimic. „Solicităm ca din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului să ni se atribuie suma de 13 milioane lei, bani necesari pentru reabilitarea elementelor de infrastructură afectate în urma producerii fenomenelor hidrometeorologice periculoase manifestate în perioadele 5-18 iunie 2019 și 23-24 iunie 2019 și sperăm să primim un răspuns pozitiv în cel mai scurt timp”, a fost anunțul făcut de Consiliul Județean.   

Galerie foto



Vizualizări: 2,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: