Mesaj de la Paris: Luaţi-vă gândul de la un muzeu Brâncuşi la Târgu Jiu!

Curatorul Atelierului în care Constantin Brâncuşi a trăit şi a creat peste o jumătate de secol în Capitala Franţei, Doina Lemny, le-a transmis un mesaj ferm autorităţilor de la Gorj care încearcă de mai mult timp să înfiinţeze aici un muzeu care să îi fie dedicat titanului de la Hobiţa. Chiar dacă Ministerul Culturii a primit de la Consiliul Judeţean clădirea din centrul oraşului în care ar fi trebuit deja să fie amenajat muzeul respectiv, ministerul nu a mai făcut nici un pas pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârşit.

Doina Lemny este una dintre vocile cele mai autorizate de pe planetă pentru a vorbi despre Constantin Brâncuşi. În atelierul Brâncuşi de la Centrul George Pompidou din Paris vin zilnic până în 400 de turişti pentru a vizita locul în care maestrul a creat. Atelierul e deschis după-amiaza doar câteva ore pe zi, iar intrarea este liberă. Lemny spune că acolo se află toate uneltele cu care Brâncuşi a creat capodoperele vândute azi şi cu zeci de milioane de euro bucata. Ca urmare, într-un muzeu Brâncuşi la Târgu Jiu nu ar mai rămâne de expus prea multe, în opinia sa Ansamblul Monumental Calea Eroilor fiind muzeul pe care oraşul îl are deja şi care este singurul amenajat în aer liber. Ea spune că nici Casa Memorială de la Hobiţa nu are legătură cu Brâncuşi atâta timp cât acolo nu se regăsesc lucruri autentice, care să provină direct de la maestru.

„Un muzeu Brâncuşi nu poate să fie aici. S-a vorbit de casa memorială Brâncuşi, dar nu poate fi o casă memorială. Dacă e memorială trebuie să ai ceva să arăţi omului, să arăţi unelte cu care a lucrat artistul, dar nu avem aceste unelte pentru că ele sunt în atelierul de la Paris. Ce să expui? În muzeul Brâncuşi ce am putea expune când ai Ansamblul alături? Documentaţie nu există, iar dacă ar trebui să acumulăm pentru Târgu Jiu documentaţie ar fi numai copii xerox, care nu interesează pe nimeni. Autorităţile pot să îşi ia gândul de la acest lucru, pentru că nu avem ce expune într-un muzeu Brâncuşi. Nu avem opere. Ansamblul în sine este un muzeu. Nu aşa îl respectăm pe Brâncuşi! Trebuie să îl respectăm cum era el, cu discreţie şi pudic. Asta ne cam lipseşte”.

„Lăsaţi Calea Eroilor!”

Doina Lemny are un mesaj ferm şi în ceea ce priveşte lucrările de modernizare a Căii Eroilor, strada care uneşte parcurile în care se află operele lui Brâncuşi. Ea spune că oraşul evoluează şi că, normal, nu mai poate arăta la fel ca în 1938, atunci când au fost inaugurate operele. „Mai există un pericol, din prea multă dragoste de Brâncuşi vor să aducă îmbunătăţiri. Acestea nu trebuie făcute oricum. Trebuie să lăsăm Ansamblul să trăiască şi să nu mai schimbăm ba Calea Eroilor să facem nu ştiu ce îmbunătăţiri pentru că ea nu are nevoie de îmbunătăţiri. Nu trebuie lăsat să se intervină oricum. Ar trebui să invadeze mai mult natura decât să începem cu construcţii, paravane şi altele”, afirmă curatorul atelierului de la Paris al lui Brâncuşi.

Romanescu: Lucrurile se mişcă greu

Marcel Romanescu crede însă că autorităţile trebuie să continue să modernizeze Calea Eroilor, lucrare deja începută, şi să ducă la bun sfârşit şi proiectul de înfiinţare a unui muzeu Brâncuşi la Târgu Jiu. „Pe Calea Eroilor au început deja lucrările de reabilitare printr-o finanţare venită de la CEZ şi Ministerul Dezvoltării cu 2 milioane de euro. E doar un început. Sunt convins că odată început un proiect, nimeni de la nivel central nu îşi va mai permite să dea înapoi. Am discutat cu domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial prezent la manifestările de la Târgu Jiu, şi mi-a promis că inclusiv preşedintele va face toate demersurile necesare pentru a primi suplimentare de fonduri. Folosim în prezent fondurile pe care le avem şi ulterior o să continuăm acest proiect măreţ, estimat la 40 de milioane de euro. E clar că nu îl putem finaliza într-un an sau doi, dar dacă îl finalizăm peste 3-4 ani, pentru Târgu Jiu tot ceea ce înseamnă partea de cultură şi turistică ar fi o realizare extrem de importantă”, afirmă primarul.

Vizualizări: 1,313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: