Tudor: „Ei distrug drumurile şi tot ei înjură”

Autocamioanele care depăşesc 40 de tone sunt greu de identificat sau deloc pe drumurile naţionale din judeţul Gorj. „Mastodonţii” lasă de multe ori urme vizibile pe unde trec şi aşa se face că multe drumuri ajung să fie distruse sub roţile transportatorilor care nu respectă legea.

Drumarii se apără. Nu mai pot verifica tonajul TIR-urilor şi, automat, nici să aplice amenzi. „Se văd foarte clar pe drumurile naţionale acele făgăşuiri, denivelări, chiar între roţile unui autocamion. Aici nu avem ce să facem. De vină, în primul rând, sunt transportatorii, pentru că ei cară peste tonaj şi tot ei sunt cei care înjură. Ei spun că plătesc rovinietă. Dacă ar fi să facem un calcul, dintr-o rovinietă, în vreo 50 de ani sau mai mult am putea să facem o reparaţie. Banii mulţi pentru reparaţia drumurilor vin de la bugetul de stat sau din fondurile europene. În niciun caz din roviniete, pentru că aşa nu se strâng prea mulţi bani. Transportatorii sunt cei care distrug şi tot ei sunt cei care vin şi înjură că nu au drumuri bune”, a fost explicaţia lui Cristi Tudor, reprezentant al Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

Drumarii spun că au mâinile legate. Nu pot interveni pentru că acum o altă instituţie este responsabilă de aceste verificări. „CNAIR, din anul 2011, nu poate realiza acele operaţiuni de verificare în trafic a tonajului autocamioanelor. S-a luat decizia de a se desfiinţa echipajele mobile cu cântarul care acţionau pe marginea drumurilor. Acestea nu stăteau la pândă. Noi acţionam să ne protejăm drumurile. Acum cei de la ISCTR sunt cei care verifică şi cântăresc autocamioanele. Instituţia funcţionează. Este operaţională din 2012. Cred că le este mai simplu să verifice doar tahograful, nu şi tonajul”, a mai explicat Tudor. (M.M.)

Vizualizări: 1,352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: