Mesajele lui Iohannis arată calea spre ieșirea din criză

Mesaj nr. 1: Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție.

Mesaj nr. 2: Eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții.

Mesaj nr. 3: Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident, așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, ne anunță că nu va merge la consultări cu propunere de premier, pentru că vrea alegeri anticipate. Pe surse s-a auzit că nici PNL nu va merge la consultări cu propunere de premier. USR a zis că ar putea propune premier, dar Iohannis vrea premier și majoritate ca să facă nominalizarea. Iar AUR a spus că vrea guvern tehnocrat, susținut de toate partidele, dar nu a precizat dacă nominalizează premier sau nu.

Cu alte cuvinte, PSD continuă blatul pe care îl are cu Klaus Iohannis și îl ajută pe Cîțu să rămână premier, cel mai probabil vom trece iarna cu el. Dacă Ciolacu ar vrea anticipate, ar propune premier și o majoritate pe hârtie, care nu s-ar confirma în Parlament. Apoi ar mai face USR o încercare, ar mai trânti un premier și am avea anticipate. Deocamdată, asistăm la blaturi acoperite cu multă gălăgie politică.

Iohannis stă liniștit, îl va avea pe Cîțu la butonieră până când va fi formată o majoritate în parlament. Cine cu cine să facă majoritate? USR, PSD și AUR s-au aliat să dea jos un guvern, ceea ce a părut tolerabil pentru electoratul celor trei partide. Ar fi însă de înghițit o alianță care să facă guvernul, chiar dacă doar se preface? Greu de spus, într-o țară în care toți avem patimi politice, de parcă ar împărți ăștia ciolanul cu noi.

PNL nu face cu USR, PSD sau AUR. USR nu face cu PSD și AUR. PSD nu face cu nimeni că nu face nimeni cu el. Dacă vor să dea cu adevărat jos guvernul Cîțu, vor trece peste orgolii, unii cu pierderi electorale, alții cu câștiguri. Suntem în octombrie, se anunță o iarnă cu facturi nu duble, ci mai mari decât triple la energie și gaze naturale, nu are nimeni chef să preia guvernarea acum. Așa că va fi multă gălăgie politică și poate ar fi bine să mutăm pe un film, că oricum doar ne facem sânge rău.

Vizualizări: 1,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: