Mii de calculatoare în școlile închise, mii de copii fără acces la cursurile online

Aproape cinci mii de elevi din Gorj nu au avut acces la învățământul online pentru că nu au calculator și nici măcar tabletă sau telefon cu acces la internet. Deși dreptul la învățământ gratuit este garantat prin Constituție, statul nu a găsit timp de două luni soluții pentru ca aceștia să participe la cursurile online.

Alte mii de elevi provin din familii cu acces la internet, dar acolo unde sunt mai mulți frați sau unde părinții au fost în telemuncă lucrurile au fost complicate.

Rămâne de văzut dacă autoritățile vor avea soluții decente măcar pentru toamnă, când se presupune că lumea se va confrunta cu un al doilea val al pandemiei. Și nu este vorba dar de acces la calculatoare, ci și de aplicații potrivite pentru predarea online. Pentru că acum mulți profesori sunt puși să țină lecțiile online la fel ca la clasă, deși tehnologia ar putea fi folosită pentru predarea unor cursuri interactive interesante.

Mai mult, copiii au nevoie de calculatoare, nu de telefoane sau tablete, deoarece se știe că ecranele mici afectează vederea și pentru copii nu este bine să stea mai mult de 15 minute pe telefon.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în acest moment, 9,5% dintre preșcolarii și elevii din Gorj nu pot participa la cursurile on-line alături de profesorii lor. În Gorj sunt peste 50.300 de preșcolari și elevi din învățământul de stat și privat. Un număr de 45.588 pot participa la cursurile online, potrivit statisticilor întocmite de Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Rămân însă 4.782 de preșcolari (1.116) și elevi (3.666) care nu posedă minimum un dispozitiv electronic pe care să îl poată utiliza la învățarea on-line.

În timp ce mii de copii au stat acasă fără posibilitatea de a învăța, mii de calculatoare au stat degeaba în școlile închise. În școlile din Gorj sunt disponibile: 2.502 calculatoare, 619 laptopuri și 106 tablete.

Vizualizări: 854

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: