Minerii au strigat la Guvern: „Ponta, trezeşte-te! CEO e pe pierdere“

Circa 80 de sindicalişti din Federaţia Naţională Mine Energie au protestat marţi la Guvern, solicitând intrarea producătorilor de energie pe cărbune în piaţă, dar şi negocierea unui act adiţional la CE Oltenia. Cei 50 de angajaţi de la complex prezenţi la pichetare au cerut demisia directorului general Laurenţiu Ciurel, scandând diverse lozinci. Liderii sindicali au stat de vorbă cu ministrul pentru dialogul social, Aurelia Cristea.

Minerii au strigat, timp de două ore, în faţa Guvernului lozinci precum „Ponta trezeşte-te, CEO e pe pierdere“, „Averea lui Viorel stă-n CV-ul lui Ciurel“, „Banii mei din portofel, în agenda lui Ciurel“, „Ponta Victor Viorel, dă-l afară pe Ciurel!“, „Negocierea anuală, obligaţie contractuală“, dar au avut şi pancarte privind practicile ANRE şi subvenţionarea energiei verzi. Circa 80 de angajaţi la companiile afiliate FNME au pichetat Guvernul, nemulţumiţi de reducerile salariale, reorganizările continue din companie, de disfuncţionalităţile din piaţa de energie şi de lipsa de dialog cu şefii companiilor. Cei de la CE Oltenia au cerut şi demisia directorul general executiv Laurenţiu Ciurel, afişând pancarte cu mesaje gen „Şova de la casa ta, ni se trage beleaua“.

Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru prejudicii de sute de milioane de lei aduse complexurilor energetice din Oltenia.

La discuţii cu ministrul

Liderii sindicali Dan Pîrvulescu, Constantin Mitrescu, Petre Nica, Marin Golea şi Gheorghe Etăgan au fost invitaţi la o discuţie cu ministrul dialogului social, Aurelia Cristea. „Am vorbit cu doamna ministru, am adus probe asupra tuturor nemulţumirilor noastre. Am cerut să se înceapă negocierea unui act adiţional la contract, aşa cum spune legea. Directorul general a spus iniţial că nu are bugetul aprobat, dar acum nu mai este această problemă. Am arătat că nu este respectat contractul de muncă. Nici acum nu s-a dat prima de vacanţă, deşi oamenii au luat concediile de acum câteva luni“, a declarat Constantin Mitrescu. Acesta speră că după discuţia cu ministrul dialogului, directorul general Ciurel va fi somat să înceapă discuţiile pe contractul de muncă. ”Salariile s-au diminuat cu 22,8%. Salariile managerului, față de salariile pe care le-au avut foștii manageri, au crescut cu 700%, deci au ajuns la 7000 - 8000 de euro“, a mai spus Mitrescu. 

PROTEST

Liderii FNME au anunţat deja că dacă revendicările nu le vor fi soluţionate vor protesta timp de o lună, în fiecare zi, câte o oră, în Piaţa Prefecturii Gorj.

”Mecanismul de introducere a aşa numiţilor manageri privaţi nu face decât să prejudicieze o relaţie normală care ar trebui să existe între angajator şi salariaţi, în sensul în care de fapt există un abuz nerespectând legea”. 

Bogdan Hossu, lider, sindicat CNS "Cartel Alfa"

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: