Ponta despre protestul minerilor din Capitală: Normal!

Minerii vor protesta astăzi la sediul Guvernului, una dintre nemulţumiri făcând referire la menţinerea la conducerea CE Oltenia a unui manager urmărit penal. Premierul Victor Ponta, prezent ieri la Târgu Jiu pentru deschiderea noului an şcolar, a evitat să dea un răspuns la doleanţele minerilor. „Normal!”, atât a avut de spus primul ministru în legătură cu protestul minerilor.

Federaţia Naţională Mine Energie va picheta astăzi sediul Guvernului timp de două ore. 100 de mineri sunt prezenţi la protest, angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională a Uraniului, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Sării. Aceştia îşi vor arăta nemulţumirile în faţa Palatului Victoria faţă de nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), reorganizarea TESA şi a Direcţiei de Pază, înfiinţată fără niciun criteriu de selecţie, ci doar pe bază de presiune. Aceştia vor scanda şi referitor la funcţionarea instabilă a producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune, lipsa dialogului social la nivelul unităţilor şi al judeţelor în care funcţionează unităţile în care FNME are sindicate, încălcarea legislaţiei privind informarea şi consultarea salariaţilor, precum mimarea controlului la abuzurile pe care federaţia le-a sesizat Inspecţiei Muncii şi Inspectoratelor Judeţene Teritoriale,  discriminarea făţişă a sindicatelor care nu fac parte din arcul guvernamental, menţinerea în fruntea Complexului Energetic Oltenia a managerului Laurenţiu Ciurel, împotriva căruia DNA a început urmărirea penală, lipsa de preocupare pentru deschiderea unor noi perimetre de exploatare a lignitului, huilei şi a zăcămintelor de uraniu, precum şi discriminarea producătorilor de energie pe cărbune şi uraniu faţă de energia regenerabilă. Prezent la Târgu Jiu, premierul Victor Ponta, a evitat să dea un răspuns referitor la această temă.

Ponta: Am salvat CE Oltenia de la faliment

Premierul Victor Ponta a ţinut însă să precizeze importanţa pe care o are CE Oltenia pentru judeţul Gorj. „Pornim centura, vreau să vin să văd când se termină prima parte de lucrare până la Lainici, lucruri importante într-un judeţ care este destul de izolat din punct de vedere geografic şi care depinde din punct de vedere economic de Complexul Energetic Oltenia, un complex pe care l-am salvat în 2012 de la faliment şi un complex care, din punctul meu de vedere şi al Guvernului, este un pilon fundamental în strategia noastră de independenţă energetică”, a spus premierul Victor Ponta.

Ponta nu a explicat cum a salvat complexul de la faliment, câtă vreme a schimbat un director, pe Constantin Bălăşoiu, care avea mii de miliarde de lei vechi profit, şi l-a numit pe social-democratul Laurenţiu Ciurel, care a încheiat atât anul trecut pe pierdere din exploatare, cât şi primul semestru din acest an.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: