Minerii au trecut la program de 7 zile. Cine face excepţie!

Minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia lucrează începând de sâmbătă, 9 iulie, la program de şapte zile pe săptămână. Măsura a fost stabilită printr-o hotărâre de Directorat, însă nu se va aplica şi pentru cariera Roșia, care are probleme cu depozitul de cărbune, dar nici pentru Husnicioara, unde salariaţii sunt tot în şomaj tehnic. Astfel, compania vrea să asigure stocurile de lignit pentru producerea de energie în termocentrale.

Complexul Energetic Oltenia pare să fi găsit resursele necesare pentru a aduce minerii la lucru şi în weekend. Asta pentru că fiecare sâmbătă lucrată va fi plătită în plus cu 75% din salariu, iar fiecare duminică cu 100%. În cea mai rentabilă carieră a CE Oltenia, UMC Roșia, se va lucra tot la program de 5 zile. "Joi, în Directorat, s-a luat decizia ca și Divizia Minieră să lucreze la 7 zile, cu o excepţie total nefericită. Este vorba de UMC Roșia care produce bine din punct de vedere al calităţii cărbunelui, cât și din cel al prețului de cost, dar care are acea problemă cu depozitul de cărbune. Am avut o discuție cu domnul director Antonie şi mi-a spus că se caută soluții tehnice", a declarat Gabriel Căldărușe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).
Nici pentru minerii de la Husnicioara nu se aplică programul de 7 zile, nici măcar cel de 5. Colterm Timișoara intenţiona să cumpere cărbune de la Husnicioara şi se ajunsese la un preţ de 61 de lei/tonă, însă Directoratul CE Oltenia nu a avizat încheierea unui contract în acest sens. Potrivit unor surse, doar Antonie şi Ilie au fost de acord cu contractul, ceilalţi având obiecţiuni legate de preţ. Refuzul CE Oltenia va avantaja carierele private din Gorj, care ar putea livra pentru Colterm.
Pentru celelalte cariere, liderii sindicali sunt de părere că minerii vor lucra la program de 7 zile mult timp de aici înainte. "Eu cred că vor lucra la program de 7 zile pe o perioadă foarte-foarte lungă. Dacă ne uităm că deja cărbunele produce peste 2000MWh, dacă ne uităm la debitul Dunării că este undeva în jur de 5000 mc/secundă, deja încep să fie probleme și pe partea de Hidro, dacă ne uităm noaptea vedem că producătorii de energie pe bază de cărbune produc chiar mai mult decât Hidro", este de părere sindicalistul Gabriel Căldărușe.
Energeticienii din cadrul CE Oltenia lucrau deja la program de 7 zile.

Vizualizări: 5,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: