Situaţia CEO la 5 luni. Diferenţa dintre Ciurel şi Ciobotărică!

Situaţia Complexului Energetic Oltenia în primele 5 luni ale acestui an arată un profit din exploatare de 60 de milioane de lei, faţă de 19 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi se vorbeşte tot mai des de insolvenţă, situaţia nu pare a fi atât de dramatică, precum o prezintă fostul manager Laurenţiu Ciurel. Rezultatele obţinute de CE Oltenia cu Ciobotărică la conducere pe primele cinci luni din 2016 sunt cu mult mai bune decât cele ale lui Ciurel din primele cinci luni ale anului trecut. Rămâne să vedem cum va arăta bilanţul la şase luni, între timp la conducerea companiei fiind numit Ionel Ilie.

Complexul Energetic Oltenia a realizat după primele cinci luni ale anului un profit din exploatare de 59,2 milioane de lei, faţă de numai 19,7 milioane cât a avut în perioada similară a anului trecut, sub conducerea lui Ciurel. Rezultatul total a fost afectat în ambele perioade de rezultatul financiar, pierderile din diferenţele de curs valutar pentru creditele luate în trecut făcând ca per total CE Oltenia să fi avut pe primele cinci luni din 2015 (epoca Ciurel) o pierdere de 51,5 milioane de lei, mult mai mare decât pierderea din acest an, de 20,3 milioane (perioada Ciobotărică).
Dincolo de cifre însă este de menţionat faptul că în pierderea din acest an este inclusă şi suma cheltuită pentru certificatele de CO2, aferente celor 5 luni, de 100 de milioane de lei. În 2015, Laurenţiu Ciurel, nu a provizionat cheltuielile pentru certificate, astfel că în luna mai apărea cu certificate neachiziţionate şi neprovizionate în valoare de puţin peste 100 de milioane de lei, deci pierderea era mult mai mare.

Datoriile CEO
La 31 mai 2016, Complexul Energetic Oltenia avea datorii către de stat de 59 de milioane de lei, comparativ cu 2015 când se înregistrau 75 de milioane de lei. Anul trecut, apăreau în luna mai ca fiind neplătite certificate de CO2 aferente anului 2014, în valoare de 49 de milioane de lei, compensate ulterior cu energie, anul acesta au fost însă achiziţionate şi plătite toate certificatele aferente anului 2015.
Per total, datoriile restante ale companiei sunt mai mici la 31 mai 2016 faţă de 31 mai 2015.
De remarcat este faptul că, în cele 5 luni din 2016, societatea a achitat către bănci suma de ‎217 milioane lei, fără să facă alte împrumuturi - cu peste 82 de milioane mai mult decât în perioada similară a anului trecut - deşi încasările din vânzarea de energie au fost în primele 5 luni ale acestui an cu 285 milioane mai mici faţă primele 5 luni ale anului trecut. De asemenea, în primele 5 luni ale lui 2015, societatea a achitat către furnizori suma de 438 milioane lei, iar până în luna mai 2016 a achitat suma de 136 milioane lei în condiţiile în care soldurile restante la furnizori au crescut cu doar 25 milioane lei. Asta înseamnă că s-au făcut economii cu prestatorii de aproximativ 300 milioane lei în primele 5 luni din 2016.
Fostul director general, Laurenţiu Ciurel, spunea de fiecare dată să fie judecată situaţia companiei după EBIDTA. Dacă în primele 5 luni din 2015 acest indicator a fost de 260 de milioane de lei, anul acesta este de 310 milioane de lei.

S-a vândut mai puţină energie
Politica economică a CE Oltenia din perioada Ciurel a fost să vândă cât mai multă energie, chiar dacă sub costuri. Rezultatul a fost o pierdere de 1,6 miliarde de lei în doi ani, adică în jur de 350 de milioane de euro. În mandatul lui Ciobotărică vânzările de energie au fost mai mici, dar au dus la rezultate economice mai bune.
În primele 5 luni din 2016, Complexul Energetic Oltenia a vândut mai puţină energie electrică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 500 de mii de MWH, respectiv peste 4 milioane MWH. Implicit, asta înseamnă că şi producţia de cărbune a scăzut cu aproape 2 milioane de tone, faţă de 2015. În acest an, în primele 5 luni, CEO a produs peste 7 milioane de tone de cărbune.
CE URMEAZĂ
Liderii de sindicat avertizează că a început din nou risipa în CE Oltenia. Constantin Creţan a vorbit public despre suplimentarea sumelor pentru contractele de pază şi despre contractele de întreţinere a parcului auto, dar sunt din nou în creştere contractele cu prestatorii de serviciu, investiţiile inutile cum ar fi cele de la Săcelu sau consumurile exagerate de combustibil. Costurile vor fi afectate din iulie şi de trecerea la programul de şapte zile în carierele miniere.
CONCEDIERI
Adunarea Generală a Acţionarilor se va întruni luni, 11 iulie, pentru a aproba planul de concedieri propus în primăvară de Ciobotărică, cel cu 2.000 de disponibilizări. Planul va fi aplicat imediat după ce guvernul va adopta hotărârea privind acordarea unor venituri de completare. Fostul şi actualul director interimar al CE Oltenia au păreri diferite cu privire la acesta. Laurenţiu Ciobotărică spunea, în urmă cu câteva luni, că dacă societatea nu va implementa până la capăt planul de măsuri propuse de el, respectiv reduceri masive de costuri, închideri de capacități și concedieri colective, compania nu va avea șanse sa supraviețuiască prea mult timp, pentru ca nu își va putea onora obligațiile de plată. În schimb, actualul director Ionel Ilie, susţinut public de Ciurel şi de liderii PSD, a declarat imediat după numirea în funcţie că speră să nu fie făcute niciun fel de concedieri.

Vizualizări: 5,640

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: