Minerii şi energeticienii în stradă - live text

18.23: Liderii sindicali îi roagă pe mineri şi energeticieni să părăsească piaţa în ordine şi să nu răspundă la provocări. Mitingul se încheie cu acelaşi mesaj cu care a început: UNITATE!

18.21: Ne întâlnim în fiecare joi, la ora 17. O să fim aici până vom câştiga. Vom fi în piaţă până vor pleca ei, cei care au adus societatea în situaţia asta. Jos Ciurel!, spune sindicalistul Dan Pârvulescu.

18.20: Protestul minerilor se apropie de final. Adrian Marciuc revine la microfon şi strigă: GREVĂ GENERALĂ!

18.19: Minerii spun că vor protesta în fiecare zi, până îşi rezolvă problemele. Unul a scris şi o poezie: Vine, vine primăvara, DNA perie ţara, Pe-ale Gorjului câmpii, DNA de ce nu vii?

18.16: Unde-i Ciurel?, întreabă Dan Pârvulescu. Minerii strigă: Jos Ciurel, Jos Ponta! Pârvulescu le spune oamenilor cum a fost numită Georgiana Porumbel în Consiliul de Supraveghere la CEO, cu motivaţia că lucrează la o firmă care consumă energie, deci are experienţă. "Pe principiul asta, toţi ar trebui să fim în conducerea companiei", spune liderul sindical.

18.12: Ia cuvântul Dan Pârvulescu, lider Peşteana: Am ajuns să ne fie teamă de aceşti oameni care fac presiuni asupra oamenilor. Nu putem accepta aşa ceva şi atunci le cerem demisia.

18.08: Oameni buni, trebuie să continuăm această luptă. Fac un apel către guvernanţi, am ajuns la limita existenţei. Suntem într-o incertitudine maximă. Jos Guvernul României!, mai spune Nelu Roşca.

18.03: Nelu Roşca, lider Sindicatul Roşiuţa: În timp ce dvs. mergeţi pe jos prin carieră, ei îşi ia jeep-uri. Stop abuzurilor din CEO. Jos Ciurel şi conducerea. Umilinţă mai mare nu am întâlnit şi lucrez de 23 de ani. Jos Directoratul şi Consiliul de Supraveghere. Îşi bat joc de noi. Demisia!

18.01: Mitrescu: Nu vom semna pentru reduceri salariale!

17.55: Mitrescu: Jos Călinoiu, acest guzgan rozaliu, el împreună cu Ponta şi Ciurel sunt distrugătorii mineritului şi energiei în Gorj. Jos Călinoiu!

17:54: Mitrescu îl acuză pe Ruşeţ că a divizat mişcarea sindicală ca să ajungă director. Minerii strigă: Huooo!

17.51: Mitrescu: Dacă acum un an eram atâţia la protest, nu se ajungea aici.

17.49: Creţan: Ce a făcut Ponta pentru Gorj? Minerii strigă: Hoţii! Un miner a adus cu el o lopată şi un bulgăre de cărbune.

DSC_0130

17.44: Sindicalistul Constantin Creţan cere un moment de reculegere pentru minerii morţi la lucru, dar şi pentru cei morţi în temniţe, după mineriade.

17.42: Până nu reuşim să plece un mare ticălos, IANCU, riscăm să ne pierdem locurile de muncă. El ţine cu multinaţionalele şi vânturicii, spune Mureşan. Piaţa strigă: HOŢII!

17.41: Adolf Mureşan: Uniţi contăm pentru ei, dezbinaţi ne papă pe toţi. Piaţa strigă DEMISIA!

17.39: Rugăm administraţia să ne lase, mai spune Mureşan. Ştim să ne organizăm noi, nu ne organizează ei. Politicul să schimbe Legea energiei. Nu se va semna un contract colectiv care nu va fi convenit cu noi.

17.36: Adolf Mureşan: Suntem aici pentru că s-au bloct negocierile Contractului Colectiv de Muncă. Nu se termină lupta noastră aici. Mai avem şi alţi duşmani, printre care ANRE. Vom protesta şi la ANRE şi Ministerul Energiei. Este întrerupt de mulţime, care strigă JOS CIUREL!

DSC_0154

17.31: Ia cuvântul preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan: Uniţi, nemanipulaţi, vom reuşi să ne păstrăm drepturile. Cerem drepturi constituţionale, dreptul la muncă şi la un trai decent.

17.29: Adrian Marciuc, lider sindical: Această luptă va continua până la sfârşit.

17.27: Vorbitorii critică implicarea politicului în administraţie şi a administraţiei în sindicate, considerând că este un atentat la democraţie.

DSC_0150

17.20: Soluţia este să plece Ciurel, spun liderii la microfon. DEMISIA!, reacţionează piaţa.

17.18: Piaţa scandează: Ponta este mitoman, n-are sânge de oltean!

17.16: NU VOM FI DE ACORD CU DIVIZAREA COMPLEXULUI ENERGETIC OLTENIA, a spus sindicalistul Bădiţa, aprobat de miile de mineri şi energeticieni din Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Directorul Ciurel este cel care vrea spargerea complexului, considerând că rezultatele financiare proaste sunt cauzate de forma de organizare, nu de managementului lui prost.

DSC_0132

17.13: Am reuşit să dăm dovadă de unitate, indiferent de problemele pe care le-am avut în federaţie, a spus Bădiţa, lider în zona Motru. Minerii strigă din nou: Unitate! „Vom cere guvernului cadru legislativ pentru sistemul energetic. Vom cere ca sistemul energetic naţional să fie supravegheat de CSAT, pentru a-l feri de hoţi”, mai spune Bădiţa.

17.09: Din mii de piepturi se aude: Jos Călinoiu! Huooo!

17.08: „Vrem să ajungem la ANRE şi la Parlament, să stopăm mafia certificatelor verzi. Nu se poate ca după 25 de ani, termocentralele să ajungă în situaţia de a nu putea funcţiona”, a spus Aurel Nanu Mic, lider al energeticienilor din Craiova.

DSC_0084

17.06: După fiecare luare de cuvânt, miile de oameni din piaţă strigă Jos Ponta!, Jos Ciurel!, Jos Călinoiu. La protest este şi preşedintele Federaţiei „Univers”, Adolf Mureşan.

17:05: Doru Crăete, lider din zona Rovinari: De 25 de ani ne mint că fac strategie energetică. Guvernanţii trebuie să ne bage în seamă, dacă este nevoie, mergem la Bucureşti.

17.02: Liderii sindicali Pârvulescu, Mitrescu, Căldăruşe, Creţan, Marciuc, Roşca, Nanu Mic, Priporeanu, Gârjoabă, Iovan, Bădiţa, strigă alături de piaţă „Jos Ciurel!” şi „Unitate!”.

DSC_0107

17.00: Unitate! este primul strigăt al celor peste şase mii de mineri şi energeticieni care au umplut până la refuz Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu.

16.55: Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu este deja plină de protestatari. Mii de sindicalişti din Federaţia Naţională Mine Energie şi Federaţia Univers cer demisia managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care propune două mii de concedieri şi tăierea a 40% din veniturile salariale.

16.40: Mai sunt 20 de minute până la ora de începere a mitingului salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia, unde este aşteptată participarea a 5.000 de sindicalişti. Traficul în Târgu Jiu este extrem de aglomerat, minerii din tot judeţul venind cu maşini proprii sau mijloace de transport în comun închiriate.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: