Ministerul Culturii susţine Primăria Târgu Jiu în demersurile UNESCO

Primăria Târgu Jiu a anunţat ieri că a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii pentru a înscrie Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, creat de Constantin Brâncuşi în oraş, pe lista patrimoniului UNESCO. Protocolul a fost semnat de primarul Florin Cârciumaru încă de săptămâna trecută cu ministrul Puiu Haşotti, dar nu a fost făcut public până acum pentru a nu fi interpretat ca un demers cu conotaţii electorale.

Protocolul prevede desemnarea unor persoane responsabile din cadrul celor două instituţii, care să colaboreze pentru a finaliza dosarul de nominalizare până pe 31 ianuarie 2015. Procedurile durează atât de mult pentru că sunt extrem de complicate, Primăria trebuind să îndeplinească o serie de criterii pentru a putea plasa operele brâncuşiene pe lista UNESCO. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional se angajează prin protocolul respectiv să transmită Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO dosarul de nominalizare a ansamblului, elaborat de către Institutul Naţional al Patrimoniului şi avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

„Pe întreaga perioadă de elaborare a dosarului, ministerul va menţine Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” în Lista tentativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial, va sprijini Primăria Târgu Jiu pentru întreţinerea, conservarea şi punerea în valoare a acestuia şi va întreprinde demersuri pentru asigurarea sprijinului internaţional de specialitate pentru candidatura Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pe calea acordurilor bilaterale de cooperare culturală şi prin colaborare cu Delegaţia permanentă a României la UNESCO”, menţionează Primăria Târgu Jiu într-un comunicat de presă.

E mult de muncă

Primăriei Târgu Jiu îi revine rolul de a întocmi documentaţiile  de urbanism necesare pentru realizarea dosarului de nominalizare, municipalitatea urmând să asigure monitorizarea şi întreţinerea componentelor ansamblului. În plus, pentru întreaga perioadă a elaborării dosarului de nominalizare, Primăria Târgu Jiu va pune la dispoziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului National toate informaţiile, documentele şi documentaţiile de interes public de care dispune şi care sunt necesare pentru propunerea de nominalizare.

Totodată, ”Primăria Târgu Jiu va asigura găzduirea reuniunilor de lucru ale colectivului de elaborare a documentaţiei şi a experţilor internaţionali pe perioada misiunii de verificare a dosarului, îşi va însuşi concluziile din documentaţia de nominalizare şi va lua măsurile potrivite pentru obţinerea sprijinului populaţiei, a celor vizaţi de protejarea ansamblului şi a celor interesaţi de protejarea şi punerea în valoare a operei brâncuşiene”, se mai menţionează în comunicatul de presă.

SUSŢINERE

Demersurile de înscriere a operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO sunt susţinute inclusiv de premierul Victor Ponta, care, cu o lună în urmă, l-a adus în oraş inclusiv pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, oficialul european declarându-se, la rândul său, susţinător al acestor demersuri iniţiate de autorităţile locale.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: