Ministrul Energiei: În acest mix energetic, cărbunele are felia lui

Ministrul Energiei, Anton Anton, a vorbit vineri la Turceni despre viitorul pe care îl are producţia de energie pe cărbune. Anton a spus că energia pe cărbune se va diminua în timp, că într-un viitor termocentralele vor trece pe gaz, dar că până atunci ar putea trece zeci de ani. În prezent, cărbunele este plasa de siguranţă a sistemului energetic naţional, a spus ministrul Energiei.

Anton Anton a fost prezent vineri la Turceni, judeţul Gorj, pentru că s-au împlinit 40 de ani de când funcţionează termocentrala din localitate. Ministrul a spus că România este în situaţia fericită de a avea surse diverse de producere a energiei. „România are un mix energetic echilibrat, cu ajutorul căruia putem să rezolvăm încercările la care ne supune sistemul energetic naţional şi la care ne supune vremea. În acest mix energetic, cărbunele are felia lui. Chiar dacă teoretic se va diminua în timp, în sensul că încet-încet termocentralele îşi vor atinge limita de viaţă, nu înseamnă că moare instantaneu, aşa cum au înţeles unii. Cărbunele rămâne, este important, iar în perioada de iarnă, când este frig, cărbunele este cel care salvează sistemul energetic naţional”, a spus Anton Anton.

Ministrul Energiei a vorbit şi despre viitorul energiei pe cărbune. „Astăzi vorbim toţi de decarbonare. Suntem cu toţii de acord că, pentru a avea un mediu propice, pentru a lăsa copiilor şi nepoţilor noştri o planetă cu viaţă pe ea, trebuie să reducem producţia de bioxid de carbon. Asta nu înseamnă că trebuie să reducem tăind brusc totul, aşa cum, din păcate, au înţeles unii. Nu. Trebuie să ne gândim, să vedem cum evoluează lucrurile şi cum facem în 30 de ani, în 40 de ani, să gândim înainte. Trebuie să gândim constructiv şi pragmatic. Cărbunele rămâne important în mixul energetic atâta timp cât am această resursă şi pot să o exploatez în mod raţional”, a spus Anton.

Preţul certificatelor de carbon, inacceptabil

Ministrul Energiei a vorbit despre faptul că în timp cărbunele va fi înlocuit cu gazele naturale, dar nu a dat un orizon de timp. „Încet-încet trebuie să înlocuim cărbunele cu gazul. Peste 40 de ani, cineva va sta la microfonul acesta şi va spune că trebuie să scoatem gazul. Nu ştiu ce vom pune în loc, eu sper să punem fuziune nucleară. Sper să putem face o energie super-curată. Până atunci, trebuie să facem energie din cărbune, să o facem eficient, să avem grijă ca emisiile să fie cât mai mici şi să încercăm să studiem ce putem să facem pe viitor cu această resursă”, a spus Anton.

Ministrul consideră că în prezent preţul certificatelor de carbon este inacceptabil: „Legislaţia europeană nu e întotdeauna aşa cum ne dorim noi şi nu e întotdeauna aşa de bună. De aceea din când în când se face o evaluare la jumătatea drumului, la sfertul drumului şi se corectează. Aşa cum probabil că evaluarea va fi făcută pe certificatele de carbon. Astăzi, certificatele costă inadmisibil de mult. Noi, România, ne vom strădui să generăm o asemenea evaluare şi să vedem cum facem ca certificatele să revină la un preţ rezonabil”.

„Cărbunele reprezintă o plasă de siguranţă a sistemului energetic naţional şi va rămâne aşa multă vreme”, a concluzionat ministrul Energiei.

Vizualizări: 2,384

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: