Ministrul Energiei primește diplomă de dinozaur

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a fost desemnat câștigătorul premiului „Carbon Dinozaur 2021”, un premiu negativ, pentru contribuţii dăunătoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Premiul „Carbon Dinozaur” este o activitate în cadrul proiectului “Angajament pentru Climă”, proiect implementat în parteneriat de Fundaţia Terra Mileniul III, Asociaţia Reper 21 și Școala Națională de Studii Administrative și Politice – SNSPA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România.

Au mai fost nominalizați pentru acest premiu: Costel Alexe – fost Ministru al Mediului şi actual Preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi – pentru afaceri frauduloase cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi avize pentru depozite de deşeuri nonconforme; Robert Negoiță – Primarul Sectorului 3 – pentru management defectuos al deşeurilor pe raza Sectorului 3; George Simion – Deputat – pentru lobby puternic şi acţiuni de susţinere de către stat a minelor de cărbune şi a termocentralelor; Adrian Oros – Ministrul Agriculturii – pentru refuzul de a aloca 30% din investiţii pentru obiective de mediu şi climă; Cristina Prună – Deputat – pentru susținerea energiei nucleare și a gazelor naturale ca investiții „sustenabile”.

A câștigat Virgil Popescu – Ministrul Energiei – pentru aportul deosebit la “carbonizarea” Programului de Tranziție Justă și Planului Național de Redresare și Reziliență.

Mai exact, ministrul este acuzat de introducerea în PNRR a unui proiect de 600 milioane euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale și hidrogen.

„Cu toate că din analiza ONG-urilor de mediu reiese că României îi lipsește expertiza în producerea și transporatarea hidrogenului, domnul Virgil Popescu insistă cu această inițiativă ce pare mai degrabă o extindere mascată a rețelei de gaze naturale. Conținutul de hidrogen pe care tehnologiile folosite acum îl permit într-o astfel de rețea este în jur de 10%, astfel, cea mai mare parte a consumului rețelei s-ar centra în jurul gazelor naturale. Știinţific, pentru fiecare tonă de hidrogen produs din gaze naturale, 10 tone de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă” argumentează Lavinia Andrei, președintele organizației TERRA Mileniul III, unul dintre ONG-urile care decernează premiul „Carbon Dinozaur”.

Un alt argument în favoarea Ministrului Energiei este angajamentul României de renunțare la cărbune, care s-a transformat într-un angajament de renunțare la huilă (reprezentând numai 2% din mixul energetic) până în 2032, în ciuda nevoii de eliminare a cărbunelui până în 2030, pentru a respecta Acordul de la Paris

Și nu în ultimul rând, susținerea acordării ajutorului de stat Complexului Energetic Oltenia, pentru plata certificatelor de carbon este o altă acțiune care i-a adus lui Virgil Popescu nedorita distincție de „Carbon Dinozaur”.

Vizualizări: 1,533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: