Ministrul Pop: FMI a cerut închiderea Complexului Oltenia

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, s-a întâlnit ieri cu administraţia şi sindicatele din CE Oltenia. La finalul discuţiilor de patru ore, Liviu Pop a spus că FMI a cerut închiderea complexului, directorul general Laurenţiu Ciurel a mai adăugat o mie de concedieri la cele două mii anunţate acum câteva săptămâni, iar angajaţii din companie ies astăzi în stradă. Vizita lui Pop la Târgu Jiu nu a rezolvat nimic, dar a oferit prilejul directorului general de a vorbi, din nou, despre subiectele sale preferate: certificatele carbon şi sindicalişti cu interese. Ministrul Pop a cerut ca până pe 28 februarie să fie finalizat bugetului de venituri şi cheltuieli.

Liviu Pop a avut un mesaj de la Guvern: „Ceea ce am vrut să transmit este decizia Guvernului României, inclusiv a premierul Victor Ponta vizavi de nesemnarea actelor adiţionale cu FMI cu privire la închiderea celor două complexe, Hunedoara şi Oltenia, cum se dorea de către reprezentanţii Fondului“.

Liviu Pop a mai spus că bugetul complexului va trebui aprobat până în 28 februarie, indiferent dacă va fi semnat Contractul Colectiv de Muncă (CCM) sau nu. După şedinţă, administraţia a convocat comisia de negociere la discuţii pe bugetul care a fost modificat în ultimele zile, dar la închiderea ediţiei nu se ştiau concluziile. Ministrul Liviu Pop a promis că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea venitului de completare pentru cei care mai au puţin până la pensie şi vor părăsi sistemul. Laurenţiu Ciurel i-a spus şi lui Pop despre sutele de economişti din companie, dar nu şi despre zecile de angajări de economişti din ultimele luni. „Eu am fost profund impresionat cum în anul 2012 acest complex avea 580 de economişti. Aberant, cred că nici la Ministerul de Finanţe nu avem atâţia finanţişti“, a spus Pop.

Ciurel şi soluţia finală

Directorul Ciurel a venit cu o nouă variantă de reorganizare, adică scoaterea din sistem a 3.000 de oameni. Astfel, cei rămaşi vor avea veniturile din 2014. Ciurel susţine că reducerile cu aceste concedieri ar fi de 50 de milioane de lei, în timp ce din buget sunt scoase 300 de milioane de la cheltuielile cu angajaţii. Deşi bugetul prevede reduceri de sporuri, prime, transport şi alte facilităţi faţă de 2014, Laurenţiu Ciurel a calculat reduceri de 2%. Pop a cerut luarea măsurilor pentru ca această companie să reziste. „Nu vă pot spune dacă se va reuşi acest lucru fără tăieri de venituri, în interiorul companiei trebuie identificate zonele în care este dezmăţ pe banul public şi acolo fiecare trebuie să ştie exact unde se cheltuiesc bani inutil, ca e pe transport, pe diferite contracte cu anumite firme, ca e pe sponsorizări“, a spus ministrul.  

Directorul Laurenţiu Ciurel a mai spus că în cazul în care nu va ajunge la un consens cu sindicatele va merge personal în cariere pentru a discuta cu salariaţii. Acest sfat l-a primit public de la Ion Călinoiu, liderul PSD Gorj. „Eu, probabil, o să am şi soluţia finală până la urmă, soluţie care înseamnă să îmi iau o săptămână şi să încep să colind toate carierele şi toate termocentralele şi să încerc să conving oamenii, om cu om, cum am mai făcut-o. N-ar fi prima dată. Cu toate ameninţările şi cu toate lucrurile care spun că s-ar putea întâmpla. Sperăm să nu ajungem acolo pentru că, în zona sindicală, eu cred că 70-80%, dintre liderii de sindicat înţeleg foarte bine această problemă. Şi că nu va fi cazul să se ajungă la întreruperi de lucru, cum au început să strângă tabele pentru grevă generală sau lucruri de genul acesta”, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Protestele continuă

Directorul a spus că o parte reprezentativă din sindicat este de acord cu acest plan de reorganizare. Dar nu se ştie care pentru că federaţiile „Univers” şi Mine Energie au transmis ieri printr-un comunicat prin care anunţau că vor continua acţiunile sindicale, considerând că întâlnirea cu ministrul Liviu Pop nu a dus la renunţarea tăierilor salariale, iar mitingul de astăzi va avea loc. După discuţiile de ieri cu ministrul Liviu Pop, singurul care a dat de înţeles că acceptă propunerea administraţiei a fost liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe. Acesta este de părere că unii dintre sindicalişti fac jocurile competitorilor CE Oltenia. „Până la urmă, eu cred că dacă vom sta la masa negocierilor vom găsi soluţii ca oamenii să nu aibă absolut nicio pierdere. Dacă nu se doreşte dialog, clar înseamnă că cineva urmăreşte altfel de interese, altfel de scopuri, cred că s-ar putea să facă serviciu anumitor concurenţi din piaţa CE Oltenia. Nu mi se pare ok cu 2%, în continuare mandatul nostru este acela de a nu pierde nimic pentru membrii noşti de sindicat”, a comentat Gabriel Căldăruşe.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: