Ponta: Vreau să revină CE Oltenia pe profit

Premierul Victor Ponta a declarat ieri în şedinţa de Guvern că îşi doreşte ca producătorul de energie din Oltenia să revină pe profit. El susţine că nu trebuie închise unităţile pe cărbune, dar că au nevoie de programe de eficientizare, restructurare şi investiţii pe mediu. Ponta i-a dat ministrului energiei Andrei Gerea o lună pentru a propune „un plan viabil“ pentru companiile energetice Oltenia şi Hunedoara.

Următoarele negocieri cu FMI vor fi în aprilie. Victor Ponta a admis că producătorul de energie din Gorj nu a fost pe profit în 2014, în ciuda minciunilor vehiculate de pesedişti pe plan local. „Să facem cele două companii mai eficiente, să treacă înapoi şi CE Oltenia pe profit, iar CNH să reducă pierderile într-un program substanţial“, a spus premierul la începutul şedinţei de guvern. Ponta a spus mereu că, atâta timp cât CEO e pe profit, nu vor fi probleme cu societatea. Un raport al Consiliului de Supraveghere dat publicităţii anul trecut arăta că la 6 luni CE Oltenia avea o pierdere de 190 de milioane de lei, iar la 9 luni de 290 de milioane de lei. Apariţia cifrelor negative a coincis cu perioada campaniei electorale, iar directorul Ciurel s-a străduit în intervenţiile sale, în presa locală, să susţină că societatea nu va încheia anul pe pierdere. Deocamdată datele la 31 decembrie 2014 nu sunt publice, însă se vehiculează pierderi substanţiale.

Reamintim că România nu a semnat un acord cu FMI, fiind unele divergenţe de opinie inclusiv pe restructurarea sistemului energetic.

Directorul Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia, Aurel Medinţu, a declarat în presă că FMI ar fi impus păstrarea în funcţie a cinci grupuri, două de la Turceni şi trei de la Rovinari. Însă această variantă ar duce la pierderi pentru societate, pentru că nu ar mai putea fi asigurate serviciile de sistem, creditele pentru grupurile de la Craiova le-ar plăti degeaba şi, în plus, ar fi mii de concedieri.

ELECTORAL

Surse spun că Ponta a refuzat semnarea unui nou acord cu FMI în forma enunţată în presă, recurgând la amânarea până în aprilie, deoarece i-ar fi adus probleme electorale, fiind mii de locuri de muncă în joc. PNL va depune o moţiune de cenzură pentru picarea Guvernului Ponta, astfel că actualul premier ar scăpa de luarea măsurilor dure.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: