Minuni traforate de un gorjean cu dizabilităţi

Nu are toate degetele la o mână, însă chiar și așa face minuni cu traforajul. Vorbim despre Constantin Rus, un târgujian care și-a dedicat aproape toată viața acestei arte. Cu multă pasiune şi dibăcie, cu ajutorul traforajului ies minunăţii. Multe dintre lucrările sale pot fi admirate la Centrul de zi pentru persoanele cu dizabilități din Târgu Jiu. Frecventează des acest centru și aici are cea mai mare inspirație. Până acum a realizat mai multe candelabre, veioze sau un casteș. O copie în miniatură a Turnului Eiffel a fost prima sa lucrare și intenționează să realizeze, tot în miniatură, Podul Londrei.

Constantin Rus are 56 de ani. În urmă cu 40 de ani a suferit un accident în care a pierdut trei degete de la mâna stângă. Chiar dacă era din naștere stângaci, acest lucru nu l-a împiedicat să meargă mai departe, să-și găsească un loc de muncă și să-și dedice mare parte din viață traforajului. Deși este o muncă destul de minuțioasă, Constantin susține că face toate lucrările cu multă pasiune, iar handicapul său nu-l incomodează. „Nu mă deranjează absolut deloc pentru că sunt stângaci. E foarte ușor să tai cu traforajul în placaj. De mic copil, fac totul cu mâna stânga. Cred că mi-ar fi fost mai dificil dacă accidentul ar fi survenit la mâna dreaptă. Acasă nu lucrez. Lucrez doar aici pentru Centru și tot ce fac rămâne aici. Acum trei ani, am venit aproape zilnic pentru că vreau să creez cât mai multe lucrări.”, ne-a mărturisit Constantin Rus.

Prima lucrare

Prima sa lucrare a fost Turnul Eiffel, în miniatură. A fost o lucrare foarte dificilă pentru că are sute de orificii, însă handicapul de care suferă nu l-a împiedicat să creeze adevărate minuni. „Am această pasiune de la 17 ani. Am văzut o lucrare construită de cineva, mi-a plăcut și de atunci lucrez cu traforajul. A fost o pasiune de-a lungul vieții. Am lucrat ca lăcătuș mecanic după ce am terminat liceul. Mecanica e diferită față de îmbinarea lemnului. Am realizat până acum un candelabru, un castel. Turnu Eiffel are 600 de orificii în total, pe toate cele patru laturi. Am mai creat un turn Eiffel înainte, dar nu a fost reușit și l-am distrus. Veiozele sunt creații proprii. Mă refer la schițe”, a mai spus artistul.

Reprezentanții instituției se gândesc să-i promoveze lucrările unice. „Lucrăm la site-ul Centrului «Christian» unde vom expune multe dintre lucrările celor care traforează. Dincolo de ce face domnul Constantin, mai avem și alți beneficiari care fac lucruri drăguțe, micuțe, dar care ne umplu sufletele de bucurie și nouă și celor care ne trec pragul. Toată lumea se minunează de talentul pe care îl au acești oameni”, a explicat Daniel Andrei, directorul Centrului „Christian”.

Galerie foto







Vizualizări: 1,584

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: