Miruță a avut dreptate: Salrom confirmă că nu sunt finanțări pentru proiectele din Baia de Fier

Societatea Naţională a Sării (SALROM) a transmis, printr-un comunicat de presă, ceea ce a numit clarificări privind afirmaţiile recente ale ministrului Radu Miruță, referitoare la proiectele europene depuse pentru exploatarea şisturilor grafitoase din zona Baia de Fier, judeţul Gorj.
Citește și: Sute de mii de euro în munții Gorjului. Cât de ușor poate fi redeschisă mina de grafit
Într-un limbaj întortocheat, Salrom a spus că nu sunt bani pentru proiecte. Recunoaște că unul din ele nu a fost aprobat și că va fi nedepus, iar pentru altul sunt discuții cu potențiali finanțatori dar nimic concret. Mai mult, susțin că declarațiile lui Miruță ar putea periclita discuțiile cu acești posibili finanțatori.
Conform comunicatului de presă, SALROM a depus doua proiecte. Primul proiect implică extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii. Proiectul include dezvoltarea de infrastructură necesară pentru extracție, precum și instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate esențial pentru producția de baterii, în special pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei. Suma solicitată 198.306.135 Euro. Proiectul a fost aprobat și inclus în lista celor 47 de proiecte declarate de nivel strategic de către Comisia Europeană.
Radu Miruță că aprobarea în cazul acestui proiect implică includerea pe lista materiilor critice, strategice în UE, dar nu și finanțare cum a lăsat fostul ministru să se înțeleagă.
Despre cel de-al doilea proiect Miruță a spus că nu a fost aprobat. Salrom confirmă: ”Cel de-al doilea proiect are în vedere înființarea unor facilități avansate de procesare pentru a transforma grafitul extras în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen. Suma solicitată 250.000.000 Euro. Proiectul va fi redepus la o viitoare linie de finanțare ce va fi deschisă de către Comisia Europeană”.
Salrom explică acum că linia de finanțare este atipică, însă acum câteva luni se anunța că cele două proiecte sunt finanțate.
”Linia de finanțare deschisă de Uniunea Europeană a fost total atipică. În acest sens, proiectele trebuiau declarate a fi de interes strategic și ulterior se identifica mecanismul financiar. Acest mecanism de finanțare presupune implicarea unor instituții financiare de tipul bănci de dezvoltare sau fonduri de investiții interesate în dezvoltarea unor astfel de investii ale viitorului. Faptul ca SALROM se află pe această listă selectă, chiar dacă la momentul de față doar cu primul proiect, a celor 47 de proiecte declarate ca fiind de interes strategic la nivel european, este un lucru extraordinar.
Ultima întâlnire online cu potențialii finanțatori a avut loc în data de 30 iunie 2025 și actualmente SALROM este în așteptarea unor răspunsuri cu privire la cei interesați de finanțarea acestui proiect”, a mai transmis Salrom.
Până în momentul de față și-au arătat interesul membrii The European Battery Alliance (EBA) Strategic Battery Materials (SBM) Fund (un fond de investiții de 500 mil. Euro lansat de InnoEnergy and Demeter) care asigură sprijin proiectelor legate de materii prime pentru baterii, proiecte a căror dezvoltare presupune implementarea unor standarde deosebite pentru protecția mediului și sunt aliniate politicii Uniunii Europene referitoare la Battery Regulation and the Critical Raw Materials Act (CRMA). Și un consorțiu format din Banca de Investiții și Dezvoltare și Exim Banca Românească și-a arătat interesul față de finanțarea proiectului de exploatarea a șisturilor grafitoase din arealul Baia de Fier.
Vizualizări: 1,860
Distribuie Trimite pe WhatsApp