Lista bolilor cronice cu care se intră în a doua etapă a vaccinării

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, care va începe după 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

După 15 ianuarie în România va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, "în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate" și "lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale".

Lista bolilor cronice include: diabet zaharat, obezitate, boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe,
afecțiuni autoimune, HIV/SIDA.

Pacienții cu astfel de afecțiuni și care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru că ei vor fi programați pentru vaccinare prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID prin call center, prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători.

Alături de pacienții cu boli cronice și de persoanele cu vârsta peste 65 de ani, intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare și angajații care "desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale". Vorbim aici de funcționari, personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești, personalul din sectorul economic vital, personalul din unitățile de învățământ și creșe, personalul poștal și din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, jurnaliștii din domeniul sănătății, personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer. Miercuri ar urma să ajungă în România și prima tranșă din vaccinul anti-COVID al companiei Moderna - sub 15.000 de doze, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vizualizări: 2,720

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: