Mișcarea populistă care vrea să conducă Italia

Un general de carabinieri, un economist, un campion olimpic, o specialistă în criminologie... Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) şi-a prezentat joi, la Roma, echipa ce ar urma să fie adusă să guverneze Italia în cazul în care aceasta va câştiga duminică alegerile legislative, informează AFP.

"Suntem pe cale să facem un lucru ce nu a fost făcut niciodată în istoria Republicii: să prezentăm o propunere de echipă guvernamentală înainte de alegeri", a declarat Luigi Di Maio (31 de ani), candidatul M5S pentru postul de şef al guvernului.

Adesea criticat pentru lipsa sa de experienţă politică, Di Maio a găsit 17 experţi, în general proveniţi din societatea civilă, şi a propus trei femei pentru funcţiile principale în guvern: Ministerul de Interne, al Afacerilor Externe şi al Apărării.

Este şi cazul specialistei în criminologie Paola Giannetakis, desemnată pentru Ministerul de Interne, sau al profesoarei de sociologie politică, Emanuela Del Re, aleasă pentru portofoliul Afacerilor Externe.

Generalul de carabinieri Sergio Costa (58 de ani) a fost ales de M5S pentru postul de ministrul al mediului, în timp ce campionul olimpic la nataţie Domenico Fioravanti (40 de ani) a fost propus pentru Ministerul Sportului.

"Unii au râs de noi" pentru această alegere de a prezenta o echipă guvernamentală virtuală, "însă noi vom fi cei care vom râde luni, pentru că, după toate probabilităţile, italienii ne vor plasa la 40%" (din voturi), a declarat Di Maio.

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: