Veste pentru familiile românilor din Marea Britanie

Cetăţenii Uniunii Europene care sosesc în Marea Britanie în perioada de tranziţie de după Brexit vor putea cere să rămână în această ţară pe termen nedefinit, dar nu-şi vor putea aduce automat şi familiile, a indicat miercuri guvernul de la Londra, potrivit Reuters.

Un document publicat pe site-ul executivului britanic a prezentat un sistem conform căruia cetăţenii UE care vin în Marea Britanie după ce aceasta va ieşi din blocul comunitar - dar înainte de încheierea aşa-zisei perioade de implementare - vor avea posibilitatea de a rămâne în Regatul Unit suficient ca să devină eligibili pentru a obţine dreptul de rezidenţă permanentă.

În schimb, dreptul lor de a-şi reîntregi familiile după perioada de implementare - tranziţie - va fi guvernat de legislaţia britanică, şi nu de cea a Uniunii Europene, care stipulează un regim mai strict decât sistemul actual al UE, care le asigură membrilor de familie dreptul automat de acces.

Drepturile celor care vin în Marea Britanie în timpul tranziţiei urmează să fie definite de legislaţia britanică şi interpretate exclusiv de tribunalele britanice, a menţionat Ministerul de Interne britanic. Judecătorii britanici nu vor putea recurge la Curtea Europeană de Justiţie pentru chestiuni de interpretare.

Limitarea imigraţiei a fost unul din motivele cheie pentru care britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din 2016, pe fondul unui important aflux de cetăţeni ai UE, mai ales din ţări mai sărace din estul Europei.

Vizualizări: 6,168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: