Mita electorală dă gust campaniei

Mita electorală nu lipseşte din nicio campanie electorală, deşi nicio lege din România nu o defineşte şi nu o interzice la modul expres. Recomandările şi interdicţiile pe această temă sunt fentate cu abilitate de politicienii puterii, cei care au întotdeauna tentaţia de a da un ceva alegătorului pentru un vot în plus. Obişnuinţa de a da ceva este generată de lipsa realizărilor din timpul mandatului. De la găleţile cu pungi de zahăr şi ulei până la sumele de bani oferite în mod direct alegătorului, mita electorală a îmbrăcat anul acesta diferite forme, guvernanţii nemaiştiind ce să facă pentru a se menţine sub orice formă la putere. De ce s-ar menţine la putere şi de ce ar da ceva pentru un vot- Ca să scoată dublu în timpul viitorului mandat, evident! Politicienii care vă dau acum un kil de făină vor dori în următorii patru ani să câştige un sac pentru ca să aibă de unde să împartă şi la următoarele alegeri, dar şi cu ce să îşi asigure plinul de care au nevoie până atunci ei şi amicii sau rudele lor. Satele Gorjului sunt bântuite toamna aceasta de camioanele cu făină şi zahăr oferite gratuit de Uniunea Europeană în cadrul unui program social de ajutorare a celor mai săraci cetăţeni ai săi. Guvernanţii români erau obligaţi să pună cantităţile de făină şi zahăr la dispoziţia unor organizaţii neguvernamentale, lucru pe care nu l-au făcut însă. Aşa s-a ajuns acum ca în plină campanie electorală alegătorii mai săraci şi mai uşor de dus cu zăhărelul înainte de alegeri să fie chemaţi să îşi ridice kilogramele de zahăr şi făină oferite gratuit de UE. Evident că primarii PSD şi PNL, dominanţi în judeţ, le-au „explicat” amărâţilor de ţărani că ajutorul respectiv este de la Guvern, lucru care reprezintă o mare minciună, înghiţită de o parte din beneficiarii ajutoarelor, din lipsă de informaţii sau doar pentru că aşa zice domn’ primar.

Aceasta este mita care ajunge la electorat prin folosirea unor fonduri publice. Aceleaşi fonduri publice iau aceeaşi destinaţie sub o altă formă, cea a banilor alocaţi la bugetul fiecărei localităţi de un guvern disperat să se menţină la putere cu orice preţ, mai ales când are în Parlament o susţinere de 20%. Ultima rectificare a bugetului a defavorizat clar localităţile conduse de primari PDL şi le-a avantajat pe cele care au în frunte primari PNL sau PSD.  Preşedintele PDL, Emil Boc, este cel care a acuzat în mod direct  “guvernarea PNL-PSD” că foloseşte banii publici “pe post de mită electorală pentru a-şi cumpăra voturi”, alocând preferenţial sume pentru primăriile conduse de edilii care provin din cele două partide. Primarul reales din primul tur al Clujului a dat ca exemplu ultimele alocări de sume la nivel naţional din partea Guvernului, pentru primării, din care ar reieşi că primarii PNL si PSD ar fi fost favorizaţi. Astfel PSD a primit pentru cele 1.110 primării suma de 146 milioane de euro, în timp ce PDL, cu 908 primarii, a primit 31 milioane de euro. “PNL, cu 706 primarii, a obţinut 97 milioane de euro. Până şi UDMR, cu 184 de primării, a obţinut 26 milioane de euro. Asta demonstrează negru pe alb, cu argumente publicate in Monitorul Oficial, că banul public este folosit ca instrument electoral, ca mită electorală pentru a cumpăra voturi cu bani publici”, spune Emil Boc.

Mită electorală au fost toamna aceasta şi microbuzele şcolare luate de la unele primării din judeţ, conduse mai ales de primari PDL, şi mutate la primării care au în fruntea lor oameni ai PNL sau PSD. Pe bună dreptate, primarii PDL s-au întrebat dacă în aceste condiţii ar trebui să împartă şi ei banii comunelor pe care le conduc pe sate în funcţie de cine i-a votat şi cine nu. Nu ar fi însă drept pentru cetăţenii care nu au nicio legătură cu aceste jocuri politice. Oamenii de rând aşteaptă de la aleşii lor rezolvarea problemelor, fără să ţină cont de culoarea roşie, galbenă sau portocalie a unui politician.

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: