Mitrescu: Ciurel a „mituit” sute de salariaţi să demisioneze

Liderul sindical Constantin Mitrescu este de părere că, dacă Laurenţiu Ciobotărică a stat 24 de ore în arest pentru abuz în serviciu pentru că a dat plăți compensatorii unui director, fostul manager al CE Oltenia ar trebui să stea o mie de zile. Mitrescu spune că Ciurel a tăiat ilegal salariile minerilor și energeticienilor și că, în baza unei hotărâri de Directorat precum cea care s-a aplicat în cazul lui Aurel Medințu, "a mituit cu 6 salarii compensatorii" sute de salariați. Sindicalistul spune că nu mai are încredere în procurorii gorjeni și crede că aceștia au acționat la comandă politică în cazul reținerii managerului CE Oltenia.

Reporter: Ce părere aveți de reținerea managerului CE Oltenia și de acuzaţiile care i se aduc?
Constantin Mitrescu: Dacă acest manager a fost reţinut pentru abuz în serviciu pentru că a dat şase salarii compensatorii la un membru al Directoratului, alți manageri, de exemplu Ciurel care a fost înaintea lui, au făcut nenumărate abuzuri care au fost sancționate de două ori consecutiv de Consiliul Național de Discriminare cu amenzi și dacă vă aduceți aminte episodul de mai 2016 când vreo 3000-4000 de salariați s-au trezit cu salariile tăiate fără să încheie vreun contract individual de muncă pur și printr-o hotărâre de Directorat care le-a tăiat 30%, 50% din salarii prin acele nivele de salarizare încălcând Contractul Individual și nu s-a luat nicio măsură când au făcut oamenii atâtea plângeri penale și în condițiile actuale.

Rep.: Este pentru prima dată când se dă o astfel de hotărâre de Directorat?
C.M.: Istoria începe tot de pe timpul lui Ciurel. În ultimul trimestru al anului 2013, Ciurel a dat o hotărâre de Directorat prin care, datorită problemelor financiare ale companiei, a încercat să motiveze salariaţii fără a face o concediere individuală sau colectivă, încercând să-i motiveze cu 6 salarii, să-şi dea demisia din companie, să încheie raporturile de muncă prin acordul părţilor, în schimbul mituirii cu 6 salarii compensatorii. Din septembrie 2013 până în martie 2015 când a fost concedierea colectivă a funcţionat această hotărâre de Directorat şi au plecat vreo 450 de salariaţi mituiţi cu 6 salarii să renunţe la slujba pe care o aveau în companie. Atunci nu s-a vorbit de rețineri, că sunt bani dați mită pentru demisie. Hotărârea a fost aplicată și de actualul Directorat din ianuarie până luna trecută și au plecat și acum 110 oameni cu șase salarii, dar de aceasta a beneficiat și membrul Directoratului.

Rep.: Dacă hotărârea este dată de Directorat, de ce doar Laurențiu Ciobotărică a fost reținut?
C.M.: Păi nu știu, pentru că domnul Medințu a fost unul din membrii Directoratului care a votat acea hotărâre, care a luat banii și a plecat. Nu putea singur Ciobotărică. Pe ordonanța 109, tocmai asta a făcut, a luat decizia de la un singur om, de la directorul general și a dat-o la mai mulți, la cei 5, și s-a dat prin vot. Deci totul a fost făcut prin vot, a fost consultat compartimentul legislativ. Este imoral, și i-am reproșat-o domnului Ciobotărică și înainte de Paști în ultima ședință, că l-a umplut pe Medințu de bani, şi că salariaţii ia 12.000 lei și că un director ia 120.000 lei. Ar trebui să plece şi directorii tot cu 12.000 lei. Dacă e ilegal, s-a făcut abuz și pentru salariaţi. Să-i rețină și pentru cei care au plecat pe timpul lui Ciurel și a fost dată atunci acea hotărâre de Directorat.

Rep.: În aceste condiții cum vă explicați că a fost reținut?
C.M.: Consider că dacă Ciobotărică stă o zi pentru că îi dă lui Medințu 120.000 lei și semnează Medințu Hotărârea asta, că a făcut parte din Directorat, Ciurel ar trebui să stea 1000 de zile pentru abuzurile care le-a făcut acolo. Nu mai am încredere în celebrele parchete de pe lângă judecătoriile Gorj, cred că la comandă răspund atâta timp cât nu tratezi la fel pe toți care fac abuzuri în serviciu. Este un raţionament logic la ceea ce s-a întâmplat. Nu știu de unde, suspectez, văd și eu prin presă și concluzia mă îndreaptă spre așa ceva atâta timp cât oameni care au făcut abuzuri incontestabil mai mari nu i-a întrebat nimeni de nimic. Pe toate grupurile de interese din Gorj le-a deranjat, banii pe care nu i-a dat pe la fotbal, știți bine că de 6 luni nu s-au mai sifonat bani din companie.

Vizualizări: 1,731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: