Diaconescu: E imposibil să faci o localitate rurală într-un oraş

Vîrț nu poate fi localitate rurală atâta timp cât face parte din orașul Rovinari! Cel puțin acesta este mesajul reprezentanților Prefecturii Gorj, care au răspuns altfel solicitării făcute de liderul PNL Rovinari, Laurențiu Chivu, care a cerut primăriei din oraș să analizeze această posibilitate. Liviu Diaconescu, șeful Serviciului de Verificare a Legalității Actelor din cadrul Instituției Prefectului, a spus că sunt două posibilităţi prin care Vîrț să fie localitate rurală. Fie se constituie ca şi comună independentă, fie orașul Rovinari să devină comună, ceea ce este, practic, imposibil, a spus acesta.     

 Reporter: Este posibil, legal vorbind, ca localitatea Vîrț din oraşul Rovinari să fie trecută în categoria localităţilor rurale?

Liviu Diaconescu: Este posibil doar în condiţiile în care localitatea componentă Vîrț a oraşului Rovinari ar deveni un UAT de sine stătător. Teoretic, acest fapt s-ar putea întâmpla printr-o lege emisă de Parlamentul României. Practic, credem că este un demers imposibil de realizat pentru că ar fi nevoie de acordul cetăţenilor, exprimat printr-un referendum local şi de acordul Consiliului Local, care ar fi necesar să înainteze o propunere Parlamentului. Mie personal îmi e greu să cred că în momentul actual, când se vorbeşte de despre regionalizare şi despre comasarea localităţilor, Parlamentul României ar dori să creeze o nouă localitate, cu număr redus de locuitori.

Rep.: Mai este altă variantă ca Vârț să devină localitatea rurală?

L.D.: Ar mai fi o variantă posibilă, teoretic, în care localitatea componentă Vîrț să devină localitate rurală, în condițiile în care întregul oraș Rovinari ar trece la statutul de comună, ceea ce este la fel de imposibil în practică de realizat. Dacă vă amintiţi discuţiile cu oraşul Tismana care își dorește să redevină comună și alte localităţi din țară, foste comune care au devenit oraș, care s-au adresat deja Parlamentului şi nu s-a ajuns la această finalitate. Practic e imposibil să se ajungă în condiţiile legislaţiei actuale şi cele date referitor la populaţie, suprafață. E imposibil ca Vîrț să devină localitate rurală pentru că Rovinari de la bun început a fost înfiinţat ca oraş, nu ca şi comună.

Rep.: Ar putea beneficia cetăţenii de impozite mai mici în situația în care Vîrț ar fi comună?

L.D.: Ne-am interesat şi modul de impozitare al localităţii respective este la cel mai redus nivel pentru un oraș. Plătesc cele mai mici impozite. Ori, devenind comună, sunt sigur că ar crește impozitele undeva în centrul comunei respective față de impozitul actual. Pentru că orice localitate, chiar catalogată la nivel de comună, are impozite graduale: zona A,B,C, D. Și automat e o zonă rezidențială în jurul primăriei, zona A, o zonă B la o anume distanță de primărie și atunci făcând zona aceea un UAT separat, ar trebui să-i impui și zona de impozitare, ori ei sunt acum impozitați pe cea mai de jos grilă de impozitare.

Rep.: Astfel, spuneți că Prefectura nu are niciun rol în luarea unei decizii în acest sens?

L.D.: Este atributul Consiliului Local să-i dea un răspuns. Prefectura n-are nicio implicare într-o astfel de situație. Autoritățile statului care au un cuvânt de spus sunt Consiliul Local care poate sau nu poate să facă o propunere în urma unui referendum local.

Vizualizări: 763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: