Moară de măcinat cereale, la Bustuchin

Cetăţenii din comuna Bustuchin au o moară unde îşi pot măcina contra cost cerealele. Moara a fost obţinută de Liceul Tehnologic Bustuchin în urma unui proiect depus la OMV Petrom, pe programul Țara lui Andrei. Cu acest proiect, doi cetățeni din Bustuchin vor avea un loc de muncă asigurat. Pe de altă parte, proiectul a fost extrem de benefic mai ales pentru elevii implicaţi care au şi beneficiat de o tabără de o săptămână la Bran.

Primăria comunei Bustuchin vrea să reinventeze măcinatul porumbului la moară, o tradiție care s-a pierdut în timp și care ar putea aduce fonduri în plus autorităților locale. Moara de măcinat cereale a fost obținută de Liceul Tehnologic Bustuchin, în urma proiectului ”Țara lui Andrei”, și prin acest proiect se obligă să o pună în funcțiune pe raza comunei. ”Am participat alături de 260 de proiecte, în urma acestei competiții am ieșit câștigători. În urma proiectului am beneficiat de o sumă de bani, dar am primit și sprijinul primăriei Bustuchin. Copiii au beneficiat și de o tabără de o săptămână la Bran. Ne-am gândit la moară pentru că vrem să reinventăm tradițiile românești și pe viitor putem să dezvoltăm acest proiect”, a spus Adina Druțu, profesor coordonator proiect.

Afacere socială
Moara respectivă a costat 40.000 de lei și macină porumb, grâu, cereale în general. Clădirea unde este amplasată moara este în satul Poiana Seciuri. ”Aceasta este un fel de afacere socială pentru cei care nu au un serviciu stabil sau oameni defavorizați din comunităţile Petrom, ne-am clasat pe locul al II-lea la nivel naţional din proiectele depuse. Tradirom este o împletire a tradiţiilor româneşti cu cele rome, am găsit un meșter popular care știe arta olăritului, este un om care a făcut olărie la Horezu și știe foarte bine să lucreze în lemn, este vorba de un meșter de etnie romă care are 56 de ani și a fost refuzat de mulţi angajatori pentru că era prea bătrân. Proiectul s-a bucurat de susţinerea primăriei”, a spus Vasile Spiridon, fostul director al liceului Bustuchin. Două persoane vor fi angajate la moară şi atelier.

Vizualizări: 1,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: