Morega cere primăriei Cula Glogovenilor. De bunăvoie sau în instanță!

Fundația ”Tudor Vladimirescu”, condusă de Dan Ilie Morega, a cerut oficial Primăriei Glogova cula din localitate. 2021 este Anul Tudor Vladimirescu, prilej cu care fundația condusă de fostul politician cere să îi fie transferată Cula Glogovenilor și terenul aferent, pentru a implementa un proiect pe fonduri europene. Fundația vrea cula la preț de inventar și amenință primăria cu un proces, dacă nu va fi de acord. Primarul spune că și Consiliul Județean Gorj ar vrea cula.

Dan Ilie Morega, președintele Fundației ”Tudor Vladimirescu”, a înaintat Primăriei și Consiliului Local Glogova o adresă prin care solită transferul Culei Glogovenilor din patrimoniul administrației locale în patrimoniul fundației. ”Vă adresez rugămintea să transferați către Fundația ”Tudor Vladimirescu” Cula Glogovenilor cu terenul aferent, întrucât este necesar ca toate să facă parte din aceasta, cu atât mai mult cu cât Tudor Vladimirescu a fost slujerul boierului Glogoveanu, respectiv căpitan de plai al plaiurilor din Gorj și Mehedinți, funcție echivalentă cu cea de prefect sau subprefect”, se arată în adresă.

Morega speră să primească monumentul istoric pe cale amiabilă, dacă nu va acționa primăria în instanță și este sigur de câștig. ”Vă rugăm și insistăm ca pe cale amiabilă să realizați acest transfer, cu plată, în baza valorii din evidențele contabile, întrucât noi ne dorim să o introducem într-un proiect investițional pe fonduri europene pentru a o reface așa cum a fost. (...) Am convingerea fermă că voi găsi înțelegerea necesară, altfel, pe calea justiției mai mult ca sigur va trece în patrimoniul Fundației Tudor Vladimirescu, așa cum este firesc. Din câte cunosc, Cula Glogovenilor ați preluat-o prin transfer de la fostul SNLO fără plată”, mai este precizat în adresă.

Primarul din comuna Glogova, Gheorghe Alpredi, spune că a mai primit o adresă de la consilierii PNL. ”Este o solicitare pe care o să o discutăm în Consiliul Local, dar nu o să luăm niciodată decizia de a o transfera. Este în patrimoniul comunei Glogova și așa va rămâne. La noi ajung multe solicitări de genul acesta. Și grupul de consilieri județeni ai PNL a trimis o adresă prin care dorește ca acest monument istoric de categoria A să treacă în patrimoniul Consiliul Județean. Eu cred că intențiile sunt cele mai bune din parte ambelor părți, mai ales că 2021 este anul ”Tudor Vladimirescu” și doresc să facă ceva”, a spus primarul.

Pentru Cula Glogovenilor a fost depus un proiect de reabilitare prin Compania Națională de Investiții. ”Nu știu exact ce valoare de inventar are Cula Glogovenilor, dar oricum nu contează, pentru că valoarea este inestimabilă. Noi am depus deja un proiect la CNI pentru reabilitarea culei și așteptăm să primim finanțare. Nu ne sperie o altă acțiune în instanță pentru că noi oricum ne-am mai judecat cu ani în urmă cu o fundație care a avut aceleași intenții și am câștigat. Cula Glogovenilor rămâne în patrimoniul primăriei Glogova și ne dorim să o introducem în circuitul turistic cât mai repede”, a mai spus Gheorghe Alpredi.

Galerie foto


Vizualizări: 3,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: