Muzeul Olteniei din Craiova va deveni muzeu naţional

Muzeul Olteniei din Craiova sărbătoreşte, vineri, 107 ani de existenţă (1 aprilie 1915 - 1 aprilie 2022), prilej cu care accesul vizitatorilor va fi gratuit în acest weekend, la toate cele trei incinte expoziţionale - secţia de istorie şi arheologie, secţia de etnografie şi secţia de ştiinţele naturii.

"Înfiinţat la 1 aprilie 1915, sub denumirea de Muzeul Regional de Antichităţi şi Etnografie, din iniţiativa profesorului de istorie Ştefan Ciuceanu, prin emiterea Ordinului de înfiinţare a instituţiei muzeale de către prefectul Constantin N. Popp, Muzeul Olteniei a funcţionat iniţial în localul Palatului Administrativ din Craiova, actualmente sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Dolj, şi a devenit un 'muzeu peren' datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale, spirituale şi a evenimentelor memorabile. Crearea acestui muzeu a fost o provocare pentru autorităţi, dar şi pentru specialişti, deoarece a reprezentat o proiecţie, mai concentrată, a unui discurs muzeal integrat al secţiunilor de istorie, etnografie şi ştiinţele naturii din Oltenia", informează reprezentanţii Muzeului Olteniei.

Fundamentarea, ca instituţie muzeală a fost determinată de acţiunile unor personalităţi politice şi de artă ale Craiovei, precum: Alexandru şi Aristia Aman, Nicolae P. Romanescu, primar al Craiovei, Ştefan Ciuceanu, Elefterie Cornetti, Marin Demetrescu, Marius Metzulescu, C.S. Nicolăescu Plopşor, Alfred Vincenz.

Un moment important în funcţionarea muzeului, l-a constituit anul 1928, când s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală a Craiovei, ce gestiona la acea vreme şi colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, condus de profesorul Marin Demetrescu. În acest context, specialiştii muzeului craiovean au devenit creatorii primei instituţii de cercetare ştiinţifică, arheologică, etnografică, de ştiinţele naturii, cei care au redactat primele monografii, reviste şi studii de specialitate.

Vreme îndelungată, din 1915, şi până la înfiinţarea Universităţii din Craiova, muzeul a fost singura instituţie care şi-a propus să cerceteze istoria, etnografia, flora şi fauna zonei, a fost cel care a militat cu toată forţa pentru a împiedica distrugerea sau înstrăinarea mărturiilor care atestă cultura şi civilizaţia poporului român, în zona Olteniei.

"Dacă în anul 1927, muzeul deţinea 1.050 piese de patrimoniu, la sfârşitul anului 2020, patrimoniul Muzeului Olteniei a ajuns la peste 240.000 bunuri culturale, multe dintre ele de foarte mare valoare istorică şi artistică. După anul 1989, eforturile specialiştilor din muzeu precum şi a Consiliului Judeţean Dolj, s-au îndreptat spre consolidarea, restaurarea şi modernizarea sediilor, urmând apoi organizarea expoziţiilor permanente pe baza bogatului patrimoniu existent.

Consiliul Judeţean Dolj a anunţat recent că a început demersurile pentru schimbarea statutului Muzeului Olteniei din Craiova în muzeu naţional, datorită colecţiilor unice în România pe care le deţine în patrimoniu, precum un tezaur domnesc, manuscrise şi documente medievale, Fondul 'Nicolae Titulescu' şi Colecţia 'Maria Tănase'.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, Muzeul Olteniei, care deţine trei secţii - istorie, etnografie şi ştiinţele naturii, se va numi Muzeul Naţional al Olteniei.

Vizualizări: 762

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: