Muzeul Tezaurului, unic și funcțional lângă Mănăstirea Tismana

Turiștii care includ și Gorjul în călătoriile lor prin țară au de acum încolo un nou obiectiv de vizitat, mai ales dacă optează pentru mănăstirea Tismana.  Muzeul Tezaurului a fost inaugurat marţi, acesta fiind amenajat în peștera de lângă mănăstire, cea care cu secole în urmă îl adăpostea pe călugărul Nicodim, fondatorul lăcașului de cult. Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a fost cel care i-a explicat ieri guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, despre cum fusese organizată operațiunea din 1944. Muzeul a fost amenajat începând cu anul 2012, costurile fiind estimate la circa 2 milioane de lei.

Peștera a adăpostit la sfârșitul celui de-al doilea război mondial cantități impresionante de lingouri și monede din aur, șefii BNR, ai armatei și din Guvern luând atunci decizia de a găsi un loc sigur pentru a salva tezaurul din mâinile rușilor sau al nemților. Operațiunea a reușit, dar cu mari sacrificii, la vremea respectivă autoritățile fiind pregătite inclusiv să dinamiteze tot muntele și, la nevoie, să radă de pe suprafața pământului inclusiv mănăstirea, doar pentru ca tezaurul să nu ajungă pradă de război.

Aproape 200 de tone de aur au fost cărate atunci de la București spre Tismana, lucrările de amenajare a peșterii la vremea respectivă fiind puse pe seama unui incendiu care afectase o parte din lăcașul de cult. „Toți pereții din peșteră erau încărcați cu dinamită. Știm că serviciul militar era foarte riguros în această privință. Se dinamita de la distanță și inclusiv mănăstirea dispărea. Nu cădea doar tavanul peșterii, ci tot muntele și nu avea cum să nu afecteze mănăstirea. A fost un risc al Băncii Naționale și al mănăstirii”, a explicat Mitropolitul, Irineu fiind cel care l-a însoțit pe Isărescu în vizita inaugurală de la noul muzeu amenajat în peșteră de către Banca Națională.

„Operațiunea Neptun”

Armata a pus numele de cod întregii misiuni de „Operațiunea Neptun” sau „Tismana”, în interiorul peșterii fiind amenajat un spațiu special în care a fost adus în mare secret tezaurul României. Operațiunea din 1944 a rămas secretă decenii la rând, de abia acum, după amenajarea muzeului, românii putând să afle adevărul despre acele vremuri. Aducerea aurului la Tismana a coincis cu găzduirea Regelui Mihai într-un conac de la Dobrița imediat după actul de la 23 August 1944. Gorjul era la vremea respectivă una dintre cele mai sigure zone din țară, faptele de eroism din acele momente rămânând știute însă doar de cei care au apucat să trăiască în acea perioadă, prea puțini la număr pentru a mai putea povesti și altora adevăruri care nu se regăsesc în manualele de istorie. „Operațiunea a fost strict secretă, iar reconstituirea nu a fost ușoară. După mai bine de 50 de ani, când aproape că nu s-a vorbit mai deloc despre evenimentele de atunci, dintre 1944 — 1947, de la Tismana, putem spune că azi avem o datorie de onoare. Cercetarea subiectului nu este încheiată, iar munca în arhiva și în afara arhivelor BNR va continua și materialul documentar va fi îmbunătățit”, a spus Isărescu ieri, la Tismana.

Ce puteţi vedea

Cei care ajung în peștera care a adăpostit tezaurul pot vedea acolo câteva zeci de lăzi militare, unele fiind deschise în așa fel încât vizitatorul să poată vedea lingouri de aur sau monede dintre cele mai strălucitoare. Par atât de reale încât și guvernatorul BNR s-a mirat de autenticitatea acestora. Locul a fost imediat umplut de cei dornici să își facă o poză cu „comoara” din spatele lor, cel mai mult bucurându-se însă de deschiderea muzeului primarul din localitate. Marian Slivilescu e convins că la Tismana vor veni și mai mulți turiști de acum încolo. „Cu siguranță va crește numărul de turiști pentru că, iată, pe lângă obiective de interes religios, reprezentate de mănăstirea Tismana sau de schiturile din lemn, și turism de relaxare, mai apare o oportunitate pentru cei care vin la Tismana. Este turismul de cunoaștere, chiar un turism de educație, pentru că generațiile tinere trebuie să afle ce s-a întâmplat în istoria noastră recentă”, a menționat edilul.

Galerie foto


Vizualizări: 2,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: