Neasigurarea locuinţelor, sancţionată de către primării

Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare în prima jumătate a acestui an. Termenul limită de 15 ianuarie a fost prelungit până la data de 15 iulie. Cei care nu-şi asigură locuinţa riscă să fie amendaţi de către primării. Gorjenii din mediul rural au fost mult mai precauţi decât cei din mediul urban, o mare parte încheind poliţe de asigurare încă din ultima săptămână a anului 2010.

Gorjenii vor fi nevoiţi să-şi asigure locuinţa pentru a nu fi sancţionaţi de către primării. Deşi termenul limită pentru încheierea poliţiei de asigurare era 15 ianuarie, Ministerul Administraţiei şi Internelor a mai acordat proprietarilor de locuinţe o perioadă de graţie de circa o jumătate de an. Cei care nu-şi vor asigura locuinţa până la data de 15 iulie vor primi amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Prima obligatorie este de 10 sau 20 de euro în funcţie de tipul locuinţei. Astfel, se vor plăti 20 de euro în cazul locuinţelor de tip A, care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră sau cărămidă arsă. Prima obligatorie de 10 euro se achită în cazul locuinţelor de tip B, cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă. Suma maximă asigurată este de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A şi 10.000 de euro pentru locuinţele de tip B.

Gorjenii din mediul rural, mai precauţi

Gorjenii au dat năvală la firmele de asigurări încă din ultima săptămână a anului 2010. Cei mai precauţi au fost cetăţenii din mediu rural. “Foarte mulţi cetăţeni din mediul rural şi-au încheiat deja poliţia de asigurare. Cea mai solicitată a fost asigurarea de 20 euro. Aceasta vizează asigurarea locuinţei împotriva incendiului, trăsnetului, inundaţiei, exploziei, alunecării de teren, grindină sau căderi de corpuri, fiind valabilă şi în cazul în care zăpada provoacă deteriorarea acoperişului. De asemenea, sunt asigurate împotriva furtului bunurile din locuinţă, în valoare a 10%  din suma asigurată. Aici nu intră obiectele de lux precum plasmele sau altele obiecte performante”, a declarat Ana Maria Drăgănescu, reprezentant firmă de asigurări.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: