Noaptea Muzeelor, acum și la țară

Evenimentul cultural ”Noaptea muzeelor” are priză și în mediul rural. Primăria Arcani a decis să se alinieze marilor muzee din țară, astfel că sâmbătă, 18 mai, va ține deschis Centrul Cutural al ,,Văii Jaleșului-Profesor Grigore Pupăză” între orele 15:00-24:00.

Unitatea culturală are patru săli în care sunt expuse documente scrise, inscripții, numismatică, icoane, manuale școlare, unelte legate de ocupațiile locuitorilor, ceramică, costume populare, o moară și o pivă, o colecție de stâlpi sculptați, precum și reconstituirea interiorului casei bicelulare, tipică în trecut în Arcani: o odaie numită casa de foc, cu vatră și camiță. Cu aceasta ocazie, la muzeul din localitate se vor organiza și ateliere de creație, jocuri distractive, iar Ansamblul Folcloric ,,Florile Jaleșului,, din comuna Arcani va susține un spectacol de dans popular, mainifestarea urmând să înceapă la ora 16.30.

Intrarea este liberă, spun autoritățile locale. ”Este prima dată când participăm și noi la acest eveniment. Sâmbătă, muzeul din Arcani va fi deschis publicului, atât celor din comuna Arcani, cât și din afara localității. Sunt foarte multe unelte descoperite de arcăneni de-a lungul timpului, avem și din perioada romană aici. Avem unelte de pescuit, costume populare, unelte de tâmplărie. Un pic satul românesc, vechi, dar foarte curat, îl avem expus la muzeul de la Arcani”, a declarat Aristică Coiculescu, primarul comunei Arcani.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Vizualizări: 954

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: