Norvegienii vor să deschidă o ţesătorie la Târgu Cărbuneşti

Autorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti au găzduit pentru câteva zile o delegaţie de norvegieni, interesaţi să deschidă o ţesătorie, care să creeze locuri de muncă pentru populaţia de etnie romă. Norvegienii vor să-i pună pe romi la muncă pentru a nu mai veni la cerşit în ţara lor. Primarul Mihai Mazilu laudă iniţiativa norvegienilor, mai ales că aceştia s-au arătat interesaţi şi de promovarea turismului. La rândul lor, norvegienii au rămas încântaţi de deschiderea autorităţilor locale pentru sprijinirea investiţiilor în Târgu Cărbuneşti.

Delegaţia norvegienilor care a studiat oportunităţile deschiderii unei fabrici de ţesătorie a fost formată din: Leif Rasmussen- lider delegaţie; Anne Sundsethvik-  reprezentant al Ministerului Muncii, Bent Haakon Lauritzen - specialist Resurse umane şi Odd Tore Naglestad- arhitect. Norvegienii au studiat oportunităţile de afaceri, au văzut viaţa economico-socială şi au vizitat ca parcul de panouri solare şi fabrica de cherestea, precum şi centrul pilot, leagănul de copii, Muzeul Tudor Arghezi şi o şcoală dezafectată de la Pojogeni.

Aceştia au rămas plăcut impresionaţi de deschiderea autorităţilor locale pentru sprijinirea ideii lor de afaceri. „Norvegienii au venit să vadă posibilităţile de aici pentru a crea locuri de muncă în special pentru populaţia romă, ca să nu se ducă acolo să cerşească, norvegienii nu au noţiunea de cerşetorie, să dai un ban degeaba la cineva, mai bine îi pun la muncă, să ţese, să facă ciorapi, să faci ceva. Iniţiativa este sprijinită de Ambasada Norvegiei la Bucureşti, de Ministerul de Interne şi de Ministerul Justiţiei din ţara lor. Va fi o investiţie destul de mare, vor să facă o fabrică de ţesătorie, de lână pentru a valorifica ceea ce noi aruncăm. Când au auzit că la noi se dă foc la lână şi la piei s-au închinat, la ei fiind foarte scumpe. În plus, vor asigura desfacerea acestor produse în Norvegia. De asemenea, vor să aducă o maşină de gunoi şi o maşină de spălat străzile, cu promisiunea noastră că vom angaja în special populaţie de etnie romă”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Din discuţiile prealabile a reieşit că fabrica norvegienilor va asigura sute de locuri de muncă, salariile urmând a fi în jur de 350-400 de euro. „Este o iniţiativă extraordinară, mai ales că s-au arătat interesaţi să promoveze turismul în zona noastră. Pe parcursul celor trei zile, cât au stat în Târgu Cărbuneşti, i-am dus în vizită la o familie de romi, la o familie cu venituri modeste şi la o familie cu venituri ridicate pentru a vedea modul de viaţă al localnicilor. La finalul vizitei, mi-au spus că pleacă acasă cu inima împăcată şi că vizita şi-a atins obiectivul. Următoarele discuţii vor avea loc peste 3 săptămâni”, a mai precizat primarul Mazilu. 

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: