Dorinţa de Moş Crăciun a unei fetiţe: Să poată sări coarda!

Ana Maria, un copil inteligent, cu un zâmbet fermecător, care se transformă în grimasă de câte ori se ridică şi face câţiva paşi. Are 11 ani şi este crescută cu dragoste de tată, care i-a rămas alături chiar dacă are o boală locomotorie. Ana Maria a avut doar 800 de grame la naştere, a trăit primele patru luni în incubator, iar la opt luni a fost părăsită de mamă, şi ea, şi fratele ei cu doi ani mai mare. A avut şansa să aibă un tată care o iubeşte şi la care ţine mai mult decât orice pe lume. Cu sprijinul viceprimarului şi unui om de afaceri, Ana a făcut primele operaţii care au ajutat-o să meargă. Ar mai fi nevoie de câteva intervenţii, iar cine o poate ajuta este rugat să ia legătura cu familia sau cu viceprimarul din comuna gorjeană Bumbeşti Piţic, Viorel Săpun. Fetiţa îşi doreşte mult să alerge, să sară coarda ca alte fetiţe.

Ana-Maria Drăcea s-a grăbit să vină pe lume, fără a şti că nu va putea să se bucure de viaţă ca alţi copii. Fetiţa s-a născut prematur, iar la naştere a avut 800 de grame. Considerată avorton, nimeni nu i-a dat şanse de supravieţuire. După ce a stat la incubator 4 luni, medicii au constatat că fetiţa suferea de o parapareză spastică, paralizie a picioarelor. Ca şi cum boala sa n-ar fi fost suficientă, la doar 8 luni Ana-Maria a fost părăsită de mamă. Împreună cu fratele său mai mare cu doi ani decât ea, fetiţa a rămas în grija tatălui.

Rămas cu doi copii mici, bărbatul nu a fugit de responsabilitate şi a luptat din răsputeri pentru aceştia. „De multe ori am ajuns în pragul disperării, însă Dumnezeu mi-a dat putere să trec peste necazuri. Au fost clipe când nu ştiam ce să fac, copiii se mai îmbolnăveau, mai răceau. În plus, fetiţa avea problema cu picioarele. Târziu mi-am seama că boala ei este ereditară, întrucât şi sora fostei soţii avea un copil cu o boală asemănătoare. Nu mi-am abandonat şi nu îmi voi abandona niciodată copiii, mi-am asumat responsabilitatea şi mi-o voi asuma în continuare. Mai multe rude mi-au spus să o dau în judecată pe fosta soţie pentru pensia alimentară, însă n-am făcut şi nici nu voi face asta. Dacă vrea să vadă copiii n-am nimic împotrivă. Astă-vară a venit o dată pe la ei, după cinci ani”, a declarat Tiberiu Vasile Drăcea.

A fost şi tată şi mamă pentru copii

Tiberiu Vasile Drăcea a fost şi tată şi mamă pentru copii. De fiecare dată când fetiţa sa a avut nevoie de spitalizare, tatăl a fost cel care a stat cu ea internat. „Ana Maria a suferit prima operaţie în anul 2010. Nu aveam foarte mulţi bani, dar am făcut eforturi şi am mers cu ea la Craiova, i se forfecau picioarele şi cădea. În saloane toţi copiii erau internaţi cu mamele, eu eram singurul bărbat care stăteam cu femeile în salon şi toţi se mirau cum de mi s-a permis acest lucru, dar medicii au înţeles că nu avea cine sta lângă fetiţa mea”, a povestit Tiberiu Vasile Drăcea.

Bărbatul s-a recăsătorit, iar actuala sa soţie îi îngrijeşte pe copii ca şi când ar fi ai ei. Cu toate acestea, Ana-Maria spune că tatăl său este cea mai importantă persoană pentru ea. „Mămica cea nouă se poartă frumos cu mine şi cu fratele meu, nu ne bate, ea ne iubeşte, nu mai are alţi copii decât pe noi. Eu o iubesc şi pe ea, dar cel mai mult îl iubesc pe tati. Mi-e dor de el şi când sunt la şcoală”, spune Ana Maria.

Fetiţa este elevă în clasa a III-a, iar materia ei preferată este limba engleză. Deşi este foarte inteligentă, a fost nevoită să amâne şcoala cu un an pentru că nu putea merge mai deloc. Înainte cu o lună de sărbătorile de iarnă, Ana Maria îşi doreşte să poată sări şi ea coarda, aşa cum fac ceilalţi copii. „Mi-aş dori să pot să sar coarda şi să pot alerga ca ceilalţi copii. Dacă aş avea bani mulţi aş da copiilor bolnavi ca să se facă şi ei bine”, a precizat Ana Maria.

Recuperarea fetiţei, o problemă de conştiinţă pentru viceprimar

În urmă cu doi ani, Ana-Maria a suferit două intervenţii chirurgicale la Bucureşti, dar poate merge singură pe distanţe mici. Ultimele intervenţii chirurgicale au fost posibile cu sprijinul viceprimarului comunei Bumbeşti Piţic. „În urmă cu doi ani am venit la tatăl meu, preot la biserica din Cârligei. Am văzut-o pe această fetiţă cum sta deoparte şi se uita la ceilalţi copii care se jucau pe drum. Atunci am făcut un legământ cu mine însumi să o ajut ca să poată merge. Am cerut sprijinul unui om de afaceri din localitate, Sorin Gâlcă, acesta ne-a ajutat financiar şi am reuşit să o operăm la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Profesorul Ulici a operat-o la ambele picioare, iar după un an i-a scos tijele. Actualmente fetiţa face kinetoterapie la Târgu Jiu”, a declarat Viorel Săpun, viceprimarul de la Bumbeşti Piţic.

Autorităţile locale spun că tatăl fetiţei merită toată consideraţia. „Tatăl Ana-Mariei este un bărbat care merită toată stima, îşi iubeşte foarte mult copiii şi luptă alături de fetiţă pentru ca ea să poată merge. De două ori pe săptămână, Ana-Maria trebuie să meargă la Târgu Jiu la şedinţele de recuperare, iar tatăl său o duce în spate până la staţie, sunt câţiva kilometri de parcurs pe jos, iar fetiţa nu poate merge distanţe mari. De multe ori îl vedeam la ocazie cu fetiţa în cârcă fie noapte, fie zi, atunci când ea se simţea rău”, a mai precizat Viorel Săpun.

ana_cu_vicele

APEL

Viceprimarul Viorel Săpun face un apel la oamenii cu suflet care o pot ajuta pe această fetiţă. „Fetiţa este foarte inteligentă, dar n-o ajută picioarele. Din discuţiile pe care le-am purtat cu profesorul Ulici de la Bucureşti, fetiţa ar mai trebui operată întrucât sunt şanse foarte mari de recuperare, mai ales la vârstă fragedă. Principala problemă o reprezintă banii, data trecută ne-a costat în jur de 2000 de euro cu transport şi tratament. Sperăm că vom mai găsi oameni cu suflet care s-o ajute pe această fetiţă”, spune Viorel Săpun.

Vizualizări: 449

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: