Noul depozit de cenuşă de la CE Rovinari, aproape gata pentru inaugurare

Complexul Energetic Rovinari are şansa să fie prima unitate de acest gen din Oltenia care, în scurt timp, spre începutul toamnei, va inaugura depozitul de cenuşă în sistem şlam dens, depozit care respectă normele europene în materie de protecţie a mediului.

Lucrările au început în urmă cu doi ani, atunci fiind deschis şi un dosar penal pe la Direcţia Naţională Anticorupţie, ancheta având toate şansele să se încheie după ce depozitul va fi gata vara aceasta. Construirea noului depozit a început în primăvara lui 2008, într-un context destul de agitat, dat de faptul că fostul director general Laurenţiu Ciurel, a renunţat la licitaţiile concepute pentru atribuirea lucrărilor în favoarea unei proceduri de negociere directă. Contractul a fost semnat cu Romelectro pentru 152 de milioane de lei, în condiţiile în care nu existau surse de finanţare decât ipotetice.

Trotea: Vom putea face faţă cerinţelor europene de mediu

Directorul general Tiberiu Trotea recunoaşte că proiectul ar putea suferi o majorare cu 10 milioane de lei, care însă „nu este bătută în cuie”. „Suntem pe punctul de începe probele tehnice, lucrează aici 500 de oameni, este un adevărat şantier la Rovinari, lucrarea este una cu care vom putea face faţă cerinţelor europene de mediu şi nu este singura de acest gen. Nici vorbă de dublarea cheltuielilor, despre suma finală vom vorbi de abia când totul se va termina şi vom trage linie. Până atunci toată lumea munceşte ca proiectul să fie dus la bun sfârşit, iar asta se va întâmpla vara aceasta”, dă asigurări Trotea.

Noul depozit de cenuşă, ca şi instalaţia de desulfurare, sunt lucrări pe care toate unităţile energetice din Oltenia trebuie să le realizeze pentru a respecta normele europene în materie de protecţie a mediului. La Rovinari realizarea depozitului s-a lăsat însă cu un dosar penal despre care nu s-a mai auzit nimic în ultimii doi ani. Procurorii anticorupţie nici nu au închis ancheta, nici nu au dus-o mai departe, cel puţin după cum reiese din informaţiile devenite publice din acest dosar. Laurenţiu Ciurel şi alţi 15 foşti şefi din conducerea unităţii erau la un moment dat vizaţi de ancheta respectivă, anchetă care viza mai ales respectarea procedurilor de atribuire a lucrărilor. Costurile acestora sunt o altă discuţie, la fel ca şi sursele de finanţare, Ciurel fiind acuzat deseori în ultimii doi ani că a început lucrările respective fără să aibă banii necesari. Complexul Energetic a făcut, între timp, o serie de credite, reuşind să asigure fondurile necesare pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: