Prefectul a cerut verificarea pensionarilor „handicapaţi“

Pensionarii din Gorj încearcă să devină handicapaţi peste noapte pentru a scăpa de sărăcie. Chiar şi pentru luxaţii şi probleme cu tensiunea, vârstnicii solicită obţinerea certificatului de handicap. Peste 4000 de persoane beneficiază atât de pensie de stat cât şi de indemnizaţie de handicap. Începând din această săptămână, vor fi verificate persoanele cu handicap şi însoţitorii lor. Măsura a fost luată la nivel naţional şi transmisă Instituţiei Prefectului în cadrul videoconferinţe.

Tot mai mulţi pensionari încearcă să-şi mărească veniturile cu indemnizaţia de handicap. Din cele aproximativ 10 400 de persoane cu handicap, aflate în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ( DGASPC) Gorj, 4000 sunt pensionari de invaliditate şi pensionari la limită de vârstă. “În ultimele două luni s-a observat o creştere semnificativă a numărului de persoane care încearcă să obţină certificat de handicap. Cele mai multe dintre acestea sunt din rândul pensionarilor care deja au o pensie de stat”, a declarat Klara Şerbănoiaca, directorul executiv adjunct al DGASPC Gorj. O parte dintre vârstnici solicită certificat de handicap dacă au probleme cu tensiunea sau au suferit luxaţii la mâini sau la picioare. Oamenii speră că în acest fel vor scăpa de taxe şi impozite. Reprezentanţii DGASPC Gorj spun că în ultima perioadă au fost luaţi în evidenţă, ca persoane cu handicap, aproximativ 150 de pensionari. “Am încercat să luăm legătura şi cu cei de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru a evalua mai atent persoanele care solicită certificate de handicap. Cei nemulţumiţi de rezultatul evaluării au dreptul de a face contestaţii la Comisia Superioară a Persoanelor cu Handicap de la Bucureşti, în termen de 30 zile”, a mai precizat Klara Şerbănoaica.

Peste 1500 de asistenţi personali

Reprezentanţii DGASPC Gorj consideră că sărăcia este principalul motiv pentru care oamenii sănătoşi încearcă să devină “handicapaţi”. Chiar şi persoanele cu handicap grav se gândesc la veniturile familiei şi solicită asistenţi personali din rândul celor apropiaţi. Sunt şi persoane cu handicap grav care renunţă la un asistent personal în schimbul indemnizaţiei cuvenite pentru plata acestuia. “La nivelul judeţului Gorj există un număr de 1574 asistenţi personali, încadraţi cu contract de muncă şi plătiţi de primării, şi 990 de persoane cu handicap grav care primesc pe lângă indemnizaţia lunară şi indemnizaţia cuvenită pentru a putea plăti pe cineva ca să-i facă anumite servicii”, a declarat Mircea Andrei, inspector superior în cadrul DGASPC Gorj.

Începând din aceste zile, la nivelul judeţului Gorj, va fi demarată o acţiune de verificare a persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora. Această măsura a fost luată la nivel naţional şi transmisă reprezentanţilor Instituţiei Prefectului în cadrul video conferinţei de duminică. Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a cerut Agenţiei de Prestaţii Sociale şi Inspectoratului Teritorial de Muncă să ia măsuri aspre în cazul în care sunt descoperite cazuri nereale.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: