Număr record de turiști la Rânca. „Nu mai aveau loc în stațiune”

Ultima zi de mini-vacanță a stat sub semnul aglomerației pe drumul care duce spre stațiunea Rânca. Mii de mașini coborau, altele urcau, iar circulația a fost aproape paralizată câteva ore din cauza numărului mare de autoturisme. Coada depășea aproape șase kilometri spre prânz. Toate mașinile au reușit să coboare din stațiune abia după lăsarea serii.

A fost record de turiști în stațiunea Rânca, în zilele libere de Revelion. Mii de turiști s-au cazat în stațiune, iar la plecare traficul a fost aproape blocat. „Mai mult s-a stat decât s-a circulat. Am mers bară la bară. Am așteptat aproape două ore să ieșim spre Novaci pentru că erau prea multe mașini. Nu mai încăpeau în stațiune și tot veneau”, a spus un șofer. „Este incredibilă aglomerația. Vin de trei ani la Rânca și niciodată nu am prins o perioadă atât de aglomerată, atât de multe mașini. Sunt foarte mulți care urcă, dar în stațiune nu mai este loc până nu coborâm noi”, a spus un alt șofer care aștepta să coboare.

Pe sensul de urcare, era la fel de aglomerat. Erau turiști pentru care vacanța abia începea. S-a circulat dirijat. Utilajele abia au intervenit din cauza mașinilor, mai ales când a început să bată vântul cu putere. „A fost un număr record de mașini. Eu nu am mai văzut niciodată atât de multe mașini care să urce și să coboare din Rânca. Pur și simplu, nu mai aveau loc să intre în stațiune. Cred că au fost peste patru mii de mașini toată ziua pe drum, unii urcau, alții coborau. Rânca s-a umplut și nu mai era loc nici măcar pe marginea drumului. Mulți turiști au parcat mașinile pe unde au apucat. Ne-a fost foarte greu să intervenim. Pe creastă a bătut vântul cu putere, a fost viscol și am intervenit cu dificultate. Utilajele abia au putut ieși să curățe zăpada spulberată pe carosabil. Pe seară, s-a urcat doar cu lanțuri”, a explicat miercuri Cristi Tudor, reprezentant al Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

La munte, fără cauciucuri de iarnă

Mulți turiști au ajuns să blocheze circulația după ce au urcat la munte cu anvelope de vară. „Am avut multe cazuri de mașini care au vrut să urce fără anvelope de iarnă. Un model nou de mașină a blocat circulația aproape o oră pentru că a urcat fără cauciucuri de iarnă, nu a mai putut înainta, a vrut să întoarcă și a blocat traficul. A durat până am reușit să degajăm circulația. Șoferul ne-a spus că vine din Spania și nu știa regulile, nu știa că are nevoie de cauciucuri de iarnă. Alții aveau lanțuri, dar nu mărimea de care aveau nevoie și n-au avut cum să le folosească. Mulți s-au întors din drum Facem un nou apel la conducătorii auto. La Rânca, se urcă doar cu anvelope de iarnă și lanțuri când este zăpadă pe carosabil și mai este și viscol. Vremea este imprevizibilă la munte”, a mai spus Tudor.

Zeci de mașini au făcut cale-ntoarsă pentru că nu erau echipate corespunzător. „Nu se urcă fără lanțuri. Bate și vântul tare. Noi avem lanțuri, dar am cumpărat altă dimensiune și nu le putem pune”, a spus un șofer.

„Eu nu am lanțuri. Mă întorc pentru că acum nu se poate urca. Voi încerca în altă zi. Nu ne-a spus nimeni că trebuie lanțuri. Am trecut chiar și pe lângă Poliție, la ieșirea spre Rânca, și nu ne-a oprit nimeni să ne anunțe că avem nevoie de lanțuri dacă vrem să urcăm la munte”, a spus, revoltat, un alt turist.

Vizualizări: 2,750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: