Nuntă la muzeul de la Curtişoara

Muzeul în aer liber din Curtişoara atrage anual cupluri de tineri care aleg să îşi unească destinele într-un cadru rustic. De anul trecut, peste 20 de tineri au ales să îşi oficieze cununiile departe de cotidian, aproape de tradiţie şi de natură, în Muzeul Arhitecturii Populare Curtişoara. Pentru oficierea unei nunţi în acest loc de poveste se percepe o taxă de 100 lei, iar pentru botezuri părinţii trebuie să plătească o taxă de 50 lei.

Muzeograful Albinel Firescu spune că este vorba despre o ofertă a muzeului, prin care se pune la dispoziţie biserica ce face parte din Ansamblul Tătărăscu. „La biserica ce face parte din Ansamblul Tătărăscu se oficiază cununii religioase şi botezuri într-un cadru plăcut, rustic. Este o biserică mică. În fiecare an se oficiază câte şapte-opt nunţi în acest loc. Pentru o nuntă se percepe 100 lei, iar pentru un botez 50 lei. Să vedem în ce măsură gustul fiecăruia îi îndeamnă să vină la muzeu”, spune Albinel Firescu, muzeograf. Banii din nunţi şi botezuri sunt folosiţi pentru lucrări de întreţinere şi amenajare a muzeului. Cuplurile pot să vină la biserica de la Curtişoara cu orice preot pentru a oficia ceremonia religioasă. Cu toate că oferta este deschisă de ceva timp, numărul celor care şi-au unit destinele în faţa lui Dumnezeu la Muzeul de la Curtişoara nu este foarte mare. Reprezentanţii muzeului spun că cei mai mulţi nu ştiu că biserica este sfinţită, iar organizarea unei cununii în acest spaţiu nu ar permite un alai prea mare. „Cei care cunosc sau ştiu că se oficiază nunţi aici vin cu o deschidere deosebită. Restul sunt mai reticenţi neştiind că biserica este sfinţită. De asemenea, organizarea unei nunţi aici nu permite un alai extins, ci doar un alai format din 30-40 de persoane”, mai menţionează Albinel Firescu.

Locaţia, aleasă de fotografi

Sunt mulţi care chiar dacă şi-au făcut cununia religioasă în altă parte, vin pentru a face fotografii la muzeu. De multe ori locaţia este aleasă de fotografi. Pentru o şedinţă foto într-un cadru rustic, Anisia Dancu i-a îndrumat pe prietenii săi, Dani şi Mihaela, spre Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara. Chiar dacă cununia religioasă fusese oficiată în altă parte, muzeul a constituit un cadru perfect pentru fotografii. „A fost ideea mea. Mie îmi place acolo foarte mult. Fiind de mulţi ani prieteni cu mine am vrut să le fac altceva decât clasicele fotografii. Ei făcuseră deja nunta”, spune fotograful Anisia Dacu. Deşi peisajul natural din Muzeul Arhitecturii Populare este cadrul ideal pentru filme sau fotografii, până la ora actuală doar gorjenii au fost atraşi de aceste locuri.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: