O carieră a CE Oltenia ar putea fi redeschisă. Sute de mineri la lucru!

Vești bune pentru minerii de la cariera Husnicioara. Termocentrala regiei de apă grea din Drobeta Tr.Severin ar putea fi pusă din nou în funcțiune în luna noiembrie, iar asta va însemna ca minerii Complexului Energetic Oltenia să aibă de lucru. Totul depinde de autorităţile locale din Severin, dacă vor reuși să asigure condițiile necesare repornirii termocentralei, salariaţii fiind concediaţi în vară.
Primăria din Drobeta Turnu Severin, în parteneriat cu o firmă privată, a demarat un proiect privind realizarea unei termocentrale pe gaze care să asigure încălzirea locuințelor severinenilor, dar abia din februarie ar putea deveni funcțională, deşi ar fi trebuit finalizată deja.
Investiția se ridică la 40 de milioane de euro, însă până acum nu a fost montată nicio instalație, spun cei din zonă, fiind realizată până acum doar o platformă. În aceste condiții, singura variantă pentru ca localnicii să aibă căldură la iarnă este repunerea în funcțiune a termocentralei Halânga. Administratorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) ar fi de acord să repună în funcțiune termocentrala, dar a impus și niște condiții autorităților din Mehedinți. De menționat este faptul că în prezent severinenii nu au nici măcar apă caldă. "N-au terminat investiția. Primăria, Prefectura și autoritățile vor să pună în aplicare varianta B, cu termocentrala. Au avut o discuție cu administratorul, care a spus că le dă spre folosință două cazane pentru încălzirea orașului, cu condiția să angajeze personalul necesar. Asta pentru că de la 1 august i-a trimis pe salariații de acolo în preaviz. Primăria trebuie să facă aceste angajări", a declarat Paul Constantinescu, lider sindical la cariera Husnicioara.
Pentru ca termocentrala Halânga să funcționeze, primăria Severin va trebui să facă în jur de 200 de angajări, spun sindicaliștii, iar prioritari vor fi foștii salariați ai RAAN, disponibilizați în luna august. Numai că aceștia nu ar prea vrea să revină, pentru că ar pierde venitul de completare, fiind în șomaj. Autoritățile mehedințene mai au nevoie și de câteva avize pentru a reporni termocentrala Halânga.
Circa 500 de mineri ai CE Oltenia prestează activitate pentru cariera Husnicioara. Acum activitatea lor se rezumă la extragerea sterilului. Repunerea în funcțiune a termocentralei Halânga le-ar asigura locurile de muncă cel puțin până în primăvară.

Vizualizări: 3,887

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: