O carieră din Gorj nu se poate extinde. Explicaţia APM Gorj

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a fost dată în judecată de o carieră din judeţ pe motiv că nu i-a dat acord de mediu pentru extindere. Este vorba despre Cariera Meri din Defileul Jiului ai căror reprezentanţi vor cu orice preţ să-şi extindă perimetrul de exploatare. „Înseamnă distrugerea faunei din zonă”, spun reprezentanţii APM Gorj.

Cariera Meri funcţionează pe raza judeţului Gorj încă din anii 70, dinainte ca Defileul Jiului să devină parc naţional şi sit protejat. De aproximativ un an însă, reprezentanţii Carierei Meri au solicitat un acord de mediu de la APM în vederea extinderii cu aproximativ nouă hectare. Acordul le-a fost refuzat pe motiv că impactul asupra faunei din Defileu ar fi dezastruos. „În urma evaluării adecvate s-a relevat că dezvoltarea carierei creează un impact major asupra faunei din zonă şi în acest sens a fost respinsă emiterea acordului de mediu. Noi nu am înregistrat la agenţie plângerea prealabilă necesară, probabil vor face acest lucru zilele următoare. Este o carieră de granit, a deţinut licenţă de exploatare pentru zăcământul respectiv”, a spus Nicolae Giorgi, şeful APM Gorj.

Cert este că investitorul de la Meri vrea să obţină acest acord de mediu pe calea instanţelor de judecată, aşa că a înregistrat o acţiune la Tribunalul Gorj. Posibilitatea ca judecătorii să-i dea dreptate este una mică, spun reprezentanţii APM Gorj. „Studiile de evaluare adecvată care dezvoltă starea în care poate fi afectată fauna şi flora din zona respectivă au arătat că impactul este negativ, adică serios asupra habitatelor, deci din punct de vedere tehnic, efectiv nu poate să obţină acest acord”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Vizualizări: 1,570

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: