Reacția Gărzii de Mediu după ce a blocat investiția din Defileul Jiului

Proiectul în care Hidroelectrica a investit circa 200 de milioane de euro va putea continua dacă va fi adaptat la normele de mediu impuse de legislația actuală, susțin oficiali din Garda de Mediu. Este vorba de amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, care presupune devierea Jiului printr-un tunel în vederea producției de energie într-o centrală subterană. Este destul de puțin probabil să existe soluții tehnice la costuri rezonabile, astfel că ecologiștii se tem că vor fi găsite chichițe juridice și birocratice în vederea continuării investiției.

Garda de Mediu Gorj a stabilit, în urma unui control, că Hidroelectrica trebuie să adapteze proiectul început în 2003 la normele de mediu în vigoare astăzi, mai ales că din 2005 Defileul Jiului face parte dintr-o arie naturală protejată. Șeful Gărzii de Mediu susține că investiția nu este blocată, doar trebuie adaptată la normele actuale de mediu. „Acest lucru presupune ca Hidroelectrica să demareze procedurile pentru a executa un studiu de evaluare adecvată, care pune în evidenţă anumite probleme pe linie de biodiversitate ce ar putea apărea ca urmare a acestui proiect. Vor fi obligaţi să realizeze un studiu, care să pună în evidenţă anumite obligaţii în privinţa habitatelor din zonă şi a speciilor protejate, astfel încât funcţionarea proiectului să se facă în armonie cu mediul natural. Operatorul va comanda unui institut efectuarea studiului după care vor emite viitoarele autorizaţii de funcţionare. Acest lucru nu înseamnă oprirea proiectului“, a spus Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, citat de adevarul.ro.  

Ce înseamnă Defileul Jiului

Chiar dacă Sanda a spus că proiectul nu este blocat, practic este imposibil să poate fi obținut un nou acord de mediu, mai ales că investiția se află într-o arie naturală protejată, în care nu sunt permise activități care afectează mediul.

Parcul Național Defileul Jiului cuprinde numeroase grote, forme carstice, puțuri naturale și avenuri, reprezentând, totodată, locul ideal pentru numeroase specii de animale, peste 400, dintre care unele pe cale de dispariție și protejate de legi naționale și internaționale, dar și peste 700 de specii de plante deosebite.

Dintre speciile de faună protejate, cele mai cunoscute sunt: ursul brun, lupul, râsul, vidra, în timp ce erbivorele sunt reprezentate de căprior, cerb și capră neagră, declarată monument al naturii. În pădurile Parcului trăiesc diferite specii de chiroptere, printre care se numără speciile vulnerabile: liliacul mare cu nas potcoavă, liliacul cârn, liliacul cu aripi lungi, dar și unele specii periclitate, precum liliacul mic cu urechi de șoarece sau liliacul mare cu bot ascuțit.

Habitatele reprezentative ale zonei sunt pădurile de fag, de gorun, pădurile aluviale de anin (arin) negru de pe cele două maluri ale Jiului și în vecinătatea DN 66 Bumbești Jiu - Petroșani, dar și pajiștile montane cu țăpoșică (Nardus stricta).

Vizualizări: 1,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: